Cremă de lămâie făcută în casă. Reţeta autenticului Lemon Curd englezesc

Lemon Curd (screenshot via Gan Jing World)
Mioara Stoica
04.07.2024

Lemon curd - o cremă de lămâie făcută din suc de lămâie, zahăr, ouă şi unt - este un preparat super cremos datorită untului şi cu o aromă caracteristică între dulce şi acru datorită sucului de lămâie cu zahăr. Din combinaţia tuturor ingredientelor rezultă o cremă delicioasă!

Deşi nu se ştie exact când a fost concepută prepararea acestei creme dulci, ştim că o reţetă este cunoscută deja cel puţin de la începutul secolului al XIX-lea, deoarece aceasta apare în cărţile de bucate ale vremii. Atât atunci, cât şi acum, lemon curd este folosită ca acompaniament pentru celebrele scones englezeşti sau pentru tradiţionalele muffins englezeşti, brioşele tipice care însoţesc ceaiul, şi ca umplutură pentru prăjituri şi produse de patiserie, cum ar fi celebra lemon pie sau lemon bars, sau magdalenele umplute cu lemon curd.

Deşi, în trecut, conservarea acestei creme era delicată, în zilele noastre o putem refrigera sau ambala în vid, aşa că nimic nu ne împiedică să o savurăm acasă în fiecare zi.

Reţetă de lemon curd preparată în casă

Ingrediente:

3 gălbenuşuri de ouă şi 2 ouă întregi

160 g zahăr

coaja de la 2 lămâi şi sucul de la 3 lămâi

105 g unt

1 lingură de făină pentru îngroşarea cremei / amidon de porumb (opţional)

sare

esenţă de vanilie (opţional)

Prepararea lemon curd la bain-marie

Într-un bol se bat uşor ouăle cu un mixer sau un tel. Se adaugă zahărul şi se amestecă până când acesta se dizolvă.

Se adaugă coaja de lămâie, esenţa de vanilie (opţional), sucul de lămâie şi sarea (şi opţional amidonul de porumb), amestecându-se cu delicateţe.

Într-o cratiţă mică se pune apă la câţiva centimetri înălţime. Se aduce apa la punctul de fierbere, se reduce focul la minim şi se pune deasupra bolul cu amestecul.

Cu ajutorul unui tel (sau o lingură de lemn) se amestecă uşor compoziţia, fără a lăsa să fiarbă sau să se ardă, până când se îngroaşă.

 (screenshot via Gan Jing World)
(screenshot via Gan Jing World)

La final se adaugă untul şi se amestecă până se topeşte.

 (screenshot via Gan Jing World)
(screenshot via Gan Jing World)

Se strecoară pentru a elimina coaja de lămâie sau eventuale cocoloaşe.

Crema se va îngroşa după refrigerare. Se poate păstra în frigider o săptămână sau poate fi congelată până la trei luni.

Crema lemon curd este perfectă pentru pâine prăjită, clătite, brioşe, prăjituri în straturi sau pur şi simplu gustată direct din borcan!

 (screenshot via Gan Jing World)
(screenshot via Gan Jing World)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor