Reţete simple şi rapide de fursecuri [video]

Fursecuri (Imagine ilustrativă)
Fursecuri (Imagine ilustrativă) (pixabay.com)

Acum că vremea s-a răcit este momentul perfect pentru a pregăti alimente care necesită un cuptor încins. Şi ce poate fi mai minunat decât să coacem prăjituri în timp ce-l aşteptăm pe Moş Crăciun?

Mulţi dintre noi suntem obişnuiţi să pregătim doar câteva feluri de mâncare la care ne pricepem şi pe care le putem face fără prea mult efort. Dar asta poate deveni puţin plictisitor, aşa că vă recomand să ieşiţi din zona de confort şi să încercaţi ceva nou în această perioadă. Ce-ar fi să începem cu fursecurile? Sunt perfecte pentru a fi ronţăite împreună cu o ceaşcă aburindă de ceai de plante, de ciocolată sau cafea.

Reţete uşoare de fursecuri

Există multe reţete uşoare şi simple din care putem alege. Tot ce trebuie să faceţi pentru toate reţetele este să amestecaţi toate ingredientele, apoi formaţi biluţe din aluat. În general nu este nevoie de mixer sau alte instrumente de pregătit prăjituri. Bilele capătă singure forma de fursecuri în timpul procesului de coacere.

Prima reţetă pe care o propun este pentru fursecuri cu fulgi de ciocolată care sunt extrem de uşor de făcut. Am adăugat doar două ingrediente în plus care fac reţeta un pic mai specială: nuci normale şi nuci pecan. Combinaţia dintre ciocolată şi nuci face ca aceste fursecuri să fie irezistibile.

Ingrediente

200 gr. unt rece, tăiat în cubuleţe mici

150 gr. zahăr brun

100 gr. zahăr alb

2 ouă mari

1 linguriţă de vanilie

1 linguriţă de lichior de ciocolată (opţional)

350 gr. făină cernută

1 linguriţă de bicarbonat de sodiu

¼ linguriţă de sare

150 gr. nuci normale, măcinate

100 gr. nuci pecan, măcinate

350 gr. chipsuri de ciocolată dulce-amăruie sau bucăţi mici de ciocolată

Odată preparat aluatul se formează 20 de bile rotunde şi se aranjează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se coc în cuptorul preîncălzit la 190° timp de 16-18 minute sau până când fursecurile devin aurii. Fursecurile să servesc în general reci.

A doua reţetă este pentru un tip de fursecuri crocante, care pur şi simplu se topesc în gură datorită cantităţii mari de unt din fursecuri, sunt populare în bucătăria egipteană, libaneză, Haleb, nord-africană, turcească şi spaniolă, fiecare comunitate numindu-le cu un nume diferit. Unele dintre reţete solicită semolina în afară de făina albă.

Ingrediente

2 căni de făină, cernută

1 cană de semolă sau migdale măcinate

¾ cană de zahăr

½ linguriţă de praf de copt (opţional)

1 pliculeţ de zahăr vanilat

100 gr. margarină sau unt

3-4 linguri de ulei

1 ou

3 linguriţe de coajă de lămâie

Garnitură:

¾ cană alune sau migdale, prăjite şi tăiate în jumătate

Adăugaţi toate ingredientele într-un castron mare şi frământaţi aluatul până la omogenizare.

Luaţi puţin aluat şi formaţi bile cu diametrul de 2 cm. sau 3 cm. Aşezaţi-le pe o tavă de copt unsă. Împingeţi o alună sau o migdală în centrul fiecărei bile.

Coaceţi-le în cuptorul preîncălzit la 180° timp de 20-25 de minute. Lăsaţi fursecurile să se răcească, apoi păstraţi-le într-un recipient ermetic.

Cea de-a treia reţetă este pentru fursecuri cu migdale. Această reţetă este bogată în migdale şi proteine din albuşul de ou şi este transmisă în mod obişnuit de la o generaţie la alta, fiecare familie protejându-şi cu înverşunare reţeta secretă. Puteţi folosi migdale măcinate fin sau grosier, cu sau fără coajă. Fiecare familie are propriul mod unic de a prepara bezeaua. Există nenumărate versiuni de fursecuri cu migdale.

Ingrediente

300 gr. plus 2 linguriţe pline de migdale măcinate

200 gr. zahăr pudră cernut

2 albuşuri de la ouă mari

3 linguriţe de zahăr pudră

Un vârf de cuţit de sare sau o picătură de suc de lămâie

3-4 picături de esenţă de migdale

1 linguriţă de vanilie (opţional)

1 linguriţă de făină de porumb sau amidon de porumb, cernut

Garnitură:

20 de migdale (sau oricare ar fi numărul de fursecuri pe care le faceţi)

Se amestecă migdalele măcinate şi zahărul pudră într-un bol până când nu mai sunt cocoloaşe.

Separat se prepară bezeaua bătând albuşurile de ou la care se adaugă treptat zahărul pudră, sarea sau sucul de lămâie. Se unesc ingredientele şi se adaugă treptat amestecul de migdale. Se amestecă bine. Amestecul trebuie lăsat să se odihnească până când se solidifică.

Se formează 20 de bile rotunde şi se aranjează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu spaţiu între ele. În timpul procesului de coacere, fursecurile se vor dilata şi vor fi puţin mai plate.

Aşezaţi o migdală în mijlocul fiecărei bile. Coaceţi în cuptorul încălzit la 170-180° timp de 13-15 minute, sau până când fursecurile încep să se crape şi partea de jos începe să se rumenească (ridicaţi un fursec pentru a verifica).

Aveţi grijă să nu coaceţi prea mult fursecurile, deoarece vor deveni prea tari. Lăsaţi fursecurile să se răcească înainte de a le îndepărta de pe hârtia de copt. Păstraţi-le într-un recipient etanş.

Cea de-a patra reţetă, fursecuri cu cremă de brânză, este cea căreia îi voi da un spaţiu special în acest articol fiind una dintre preferatele mele. Aceste delicioase şi pufoase fursecuri cu cremă de brânză se topesc în gură şi au cea mai încântătoare aromă; perfect dulci, cu o aromă plăcută de cremă de brânză şi o notă de vanilie. Reţeta prezentată de Preppy Kitchen este extraordinară şi o propun cu reţeta sa originală. Mai mult, în videoclipul de mai sus prepararea acestora este explicată în amănunt.

Ingrediente

1/2 cană de unt nesărat, la temperatura camerei

1 cutie de cremă de brânză (150gr-200gr), la temperatura camerei

1 cană de zahăr granulat (200g)

1 ou la temperatura camerei

2 linguriţe de extract de vanilie (10ml)

1 3/4 căni de făină integrală (210gr)

1/2 linguriţă de praf de copt

1/2 linguriţă de sare

1. Se amestecă împreună făina, praful de copt şi sarea şi se dă castronul deoparte.

2. Se bate untul şi crema de brânză împreună într-un bol mare.

3. Se adaugă zahărul la amestecul de unt şi se bate până când devine uşor şi pufos. Se adaugă oul şi extractul de vanilie.

4. Se adaugă amestecul de făină în bol şi se bate până când se combină totul. Se acoperă bolul cu o peliculă şi se pune la frigider cel puţin o oră.

5. Se preîncălzeşte cuptorul la 180°. Se formează 20 de bile din aluat (mărimea de aproximativ două linguri). Aluatul va fi lipicios şi s-ar putea să fie nevoie să vă spălaţi pe mâini la jumătatea timpului, dar se vor coace perfect!

6. Se aşează fiecare bilă la o distanţă de aproximativ cinci centimetri una de cealaltă pe o tavă tapetată cu hârtie pergament.

(screenshot tramite video Youtube)

Tava se pune pe raftul din mijloc al cuptorului şi se coace timp de aproximativ 10 minute. Fursecurile sunt gata atunci când marginea este întărită şi abia începe să se coloreze.

(screenshot tramite video Youtube)

Vor continua să se întărească pe măsură ce se răcesc, aşa că lăsaţi-le să ajungă la temperatura camerei înainte de a le savura.

Puteţi pregăti una (sau toate) aceste prăjituri pentru Crăciun. Şi dacă vreţi cu adevărat să faceţi impresie, păstraţi-le într-un recipient de sticlă etanş imediat ce s-au răcit. Apoi vă puteţi invita prietenii şi familia la o petrecere distractivă cu fursecuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură