Imagini din satelit, căutări pe internet, arată că virusul Wuhan a lovit China la sfârşitul verii

Virus
Virus (Pixabay.com)

Creşteri semnificative ale traficului din proximitatea spitalelor chineze, precum şi a căutărilor utilizatorilor chinezi înregistrate pe motorul de căutare Baidu - care doreau să găsească informaţii despre simptome produse de boala COVID-19 - sugerează că virusul Wuhan a apărut în oraşul omonim undeva la „sfârşitul verii şi începutul toamnei 2019”, potrivit unui nou studiu realizat de Harvard Medical School.

Imaginile sateliţilor comerciali dezvăluie „o creştere dramatică a traficului în afara a cinci spitale majore din Wuhan începând cu sfârşitul verii şi începutul toamnei 2019”, potrivit Dr. John Brownstein de la Harvard, care a condus ancheta.

Brownstein a adăugat că această creştere a traficului auto „a coincis cu o frecvenţă crescută, pe motorul de căutare chinez Baidu pentru anumite cuvinte care descriau simptome ulterior strâns asociate cu noul coronavirus”.

Brownstein şi echipa sa, care a inclus cercetători de la Boston University şi Boston Children’s Hospital, au petrecut o lună încercând să găsească semne privind momentul apariţiei focarului de virus Wuhan.

Brownstein a plecat de la premiza simplă că bolile respiratorii duc la comportamente foarte specifice în comunităţile unde apar. Astfel că dovezi ale acestor modele de comportament ar putea ajuta la găsirea momentului apariţiei bolilor, chiar dacă oamenii nu conştientizează cu ce au de a face la momentul respectiv, potrivit ABC News.

„Ceva se întâmpla în octombrie”, a declarat Brownstein, şef al departamentului Inovaţie la Boston Children's Hospital şi director al Laboratorului de Epidemiologie Computaţională a centrului medical. „În mod clar, a existat un anumit nivel de perturbare socială care a avut loc cu mult înaintea momentului în care se crede că a început focarul de coronavirus.”

„Încercăm să analizăm activitatea, gradul de ocupare a spitalelor”, a adăugat Brownstein. "Şi modul în care facem acest lucru este prin numărarea autovehiculelor care se aflau la acel spital. Parcările vor fi pline pe măsură ce un spital devine copleşit. Deci dacă există mai multe autovehicule lângă un spital, spitalul este mai ocupat, probabil pentru că se întâmplă ceva în comunitate, o infecţie este în creştere şi oamenii trebuie să consulte un medic. Deci putem observa creşterile activităţii spitalului urmărind numărul de autovehicule... Am văzut asta în mai multe instituţii."

Unele spitale au înregistrat o creştere de 90% în ceea ce priveşte traficul auto, în toamna 2019 comparativ cu toamna lui 2018, potrivit studiului. La Universitatea Medicală Wuhan Tongji, s-a constatat că vârful traficului auto a avut loc la mijlocul lunii septembrie 2019.

Pentru a se asigura că nu ajung la concluzii greşite, cercetătorii au luat în considerare tot ceea ce ar putea explica vârfuri ale traficului provenite din alte motive - de la adunări publice mari până la posibilitatea construirii de noi aripi la spitale.

"Dacă te uiţi la toate imaginile, observaţiile pe care le-am avut din toate aceste locaţii din 2018, vârfurile de trafic auto sunt toate în intervalul septembrie - decembrie 2019", a declarat Tom Diamond, CEO al RS Metrics, care a lucrat cu echipa lui Brownstein.

Oficialii chinezi din Wuhan au confirmat existenţa unui focar de pneumonie „necunoscută” doar la 31 decembrie, însă oficialii americani din comunitatea de informaţii ar fi ştiut despre evoluţie de la sfârşitul lunii noiembrie şi au notificat Pentagonul, potrivit raportului, citând patru surse anonime.

Cu toată evoluţia prematură, regimul chinez nu a sistat zborurile şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii chiar a cerut ţărilor să nu sisteze fluxul de călători din China, afirmând pe 14 ianuarie că boala nu se transmite de la om la om.

Pandemia produsă de virusul Wuhan a infectat oficial peste 7 milioane de oameni din întreaga lume şi a ucis peste 400.000, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

Căutările pe internet în regiunea Wuhan, la momentul respectiv, crescuseră şi ele - mai ales pentru termeni precum „tuse” şi „diaree”.

„În timp ce căutările pe internet pentru simptome respiratorii - de exemplu 'tuse' - arată fluctuaţii sezoniere care coincid cu valurile anuale de gripă, termeni precum 'diaree' arată apropierea de un simptom specific pentru COVID-19 şi pot implica o asociere cu epidemia", potrivit studiului.

"Creşterea ambelor semnale precede începerea pandemiei COVID-19", care, potrivit datelor oficiale ale Chinei ar fi avut loc în decembrie 2019, sau conform unui material obţinut de South China Morning Post în 17 noiembrie.

Ca răspuns la acuzaţiile făcute de consilieri ai administraţiei Trump legat de faptul că virusul ar fi provenit dintr-un laborator chinez, regimul comunist a afirmat că sursa virusului ar fi fost de fapt SUA, care l-a plantat în China în timpul Jocurilor Olimpice Militare din octombrie 2018, fără însă să arate vreo dovadă plauzibilă în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură