Covasna: Gala tinerilor laureaţi muzicieni, la castelul de la Arcuş

La Centrul de cultură Arcuş a avut loc, duminică, festivitatea de închidere a Galei tinerilor laureaţi, manifestare cultural-artistică ajunsă la cea de-a XIX-a ediţie, ce reuneşte anual elevi şi studenţi din ţară premiaţi la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale de muzică clasică.
Timp de trei zile, în castelul de la Arcuş au răsunat fragmente din creaţiile lui Bach, Beethoven, Paganini, Mozart, Chopin, Camile Saint-Saens, Enescu şi ale altor compozitori celebri, în interpretarea unor tineri violonişti şi pianişti de la licee şi institute de muzică din Bucureşti, Galaţi şi Braşov, aflaţi sub îndrumarea unor profesori consacraţi.
Gala tinerilor laureaţi, parte a programului "Perspective europene", a fost iniţiată în anul 1991 de fostul director al Centrului de cultură Arcuş, Petre Străchinaru, care şi-a propus să pună melomanii din judeţul Covasna în contact direct cu valorile certe ale artei interpretative naţionale, dar şi să promoveze talentele locale în circuitul naţional de valori.
Gala a reînnodat, practic, o mai veche tradiţie, reprezentată de "Tablourile muzicale de la Arcuş", desfăşurate în perioada 1969-1975, şi de "Serile de muzică de la Sfântu Gheorghe", organizate între 1980 şi 1985.
Directorul Centrului, Kopacz Attila, a declarat că manifestarea a primit girul Colegiului criticilor, redactorilor şi realizatorilor muzicali din cadrul Uniunii Muzicale "Mihail Jora" şi este realizată în colaborare cu Redacţia emisiunilor muzicale a Societăţii Române de Radiodifuziune.
Centrul de cultură Arcuş, care funcţionează într-un castel construit în secolul al XIX-lea, a iniţiat şi găzduit de-a lungul ultimelor două decenii şi alte importante proiecte muzicale, printre care se numără Stagiunea permanentă de concerte de cameră derulată în colaborare cu Filarmonica "Gheorghe Dima" din Braşov.
Între iniţiative se înscrie şi crearea Bibliotecii de documentare şi audiţii muzicale "Ion Dumitrescu", în cadrul căreia se regăsesc un important material documentar şi rarităţi discografice provenite din donaţiile unor personalităţi ale vieţii muzicale româneşti sau ale unor importanţi colecţionari din ţară şi din străinătate, respectiv peste 3.500 de discuri şi CD-uri, 300 benzi de magnetofon, 1.000 de colecţii de reviste, studii şi apariţii editoriale de specialitate.
Centrul de cultură Arcuş, aflat în subordinea Ministerului Culturii, derulează proiecte şi în alte domenii culturale, cum ar fi teatru, film, artă plastică, literatură sau sociologie.