Costa Rica trece la raţionalizarea energiei electrice, în contextul celei mai grave secete din ultimele decenii

Costa Rica, afectată de cea mai gravă secetă din ultimele cinci decenii (phys.org)
Redacţia
10.05.2024

Afectată de cea mai gravă secetă din ultimele cinci decenii, Costa Rica a anunţat joi un plan de raţionalizare a energiei electrice, după ce o lipsă severă de precipitaţii a afectat centralele hidroelectrice, transmite Reuters.

Naţiunea din America Centrală, renumită pentru plajele sale şi peisajele luxuriante care alimentează ecoturismul, îşi asigură în mod normal aproximativ 70% din aprovizionarea cu energie electrică de la aceste centrale.

Compania de electricitate ICE, administrată de stat, a pus condiţiile de secetă parţial pe seama fenomenului meteorologic cunoscut sub numele de El Nino.

Roberto Quiros, directorul de electricitate al ICE, a afirmat că nivelurile apei din principalele rezervoare sunt "critice", adăugând că actualul El Nino este cel mai sever înregistrat vreodată.

De asemenea, el a indicat întârzieri în livrările contractate de la centralele electrice private.

Ultima dată când guvernul a luat o astfel de măsură drastică - raţionalizarea energiei electrice la nivel naţional - a fost în 2007.

Întreruperile de curent, care vor fi puse în aplicare lunea viitoare, sunt programate să dureze până la trei ore pe zi, dar nu vor afecta spitalele, industria sau alţi consumatori cu consum mare de energie.

Totodată, ICE le cere utilizatorilor rezidenţiali să reducă pe cât posibil consumul.

Preşedintele Rodrigo Chaves a declarat că se roagă în fiecare zi să plouă, deoarece solicitările sale de a cumpăra energie de la statele vecine s-au dovedit a fi dificile, deoarece penuria de energie electrică a afectat o zonă mai largă.

Întreruperi generalizate de energie electrică puse pe seama valului de căldură au afectat şi Mexicul la începutul acestei săptămâni, pe lângă Columbia şi Ecuador.

În locul ploilor, au existat rafale de vânt neobişnuit de imprevizibile, au precizat oficialii ICE, ceea ce a afectat livrările din centralele eoliene.

Săptămâna aceasta, compania a anunţat o alertă care semnalează posibilitatea raţionalizării, pe lângă o prognoză neîndeplinită până în prezent de precipitaţii iminente. Sezonul ploios din Costa Rica începe de obicei la sfârşitul lunii aprilie.

O creştere a cererii de energie electrică a complicat şi mai mult capacitatea ICE de a o satisface. Datele oficiale pentru luna ianuarie au arătat o creştere de 9% a consumului de electricitate în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor