Corpul de Control al premierului sesizează Parchetul în cazul unor posibile fapte penale săvârşite de Guvernul Boc

Corpul de Control al primului-ministru a descoperit nereguli în finanţarea stadionului "Ion Moina" din Cluj-Napoca cu bani din fondul de rezervă de către Guvernul Boc, astfel că Executivul condus de Victor Ponta va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind existenţa unor posibile fapte penale în acest caz, reiese din raportul Corpului de Control, transmis sâmbătă de către Guvern.
Andrei Pricopie
08.11.2014

alte articole

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, Bucureşti 27-29 august 2014. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.11.2014

Corpul de Control al primului-ministru a descoperit nereguli în finanţarea stadionului "Ion Moina" din Cluj-Napoca cu bani din fondul de rezervă de către Guvernul Boc, astfel că Executivul condus de Victor Ponta va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind existenţa unor posibile fapte penale în acest caz, reiese din raportul Corpului de Control transmis sâmbătă de către Guvern.

Potrivit unei sinteze a raportului realizată de Mediafax, dîn controalele desfăşurate a rezultat că există probleme privind cele 60 de milioane de lei pe care Consiliul Judeţean Cluj le-a primit în 2010 din fondul de rezervă, la propunerea foştilor miniştri Traian Igas şi Gheorghe Ialomiţianu.

Inspectorii Guvernului au arătat că banii au fost alocaţi la solicitarea preşedintelui CJ Cluj, Alin Tise, însă nu se justifică caracterul de urgenţă în alocarea fondurilor, o serie de norme legislative au fost încălcate, iar finanţarea a fost nelegală, bugetul de stat fiind astfel diminuat în mod nejustificat.

Din raportul Corpului de Control reiese că hotărârea pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă, în scopul amenajării pe amplasamentul stadionului Ion Moina a unui stadion la standardele UEFA şi FIFA a fost adoptată de Guvern la 28 decembrie 2010, pe baza unei note de fundamentare semnată de către ministrul de Administraţie, Traian Igas, şi cel al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Anterior înregistrării oficiale la MAI a solicitării, la 21 decembrie 2010, Alin Tise i-a solicitat prim-ministrului din vremea respectivă, Emil Boc, un sprijin financiar de 77, 1 milioane lei plus TVA pentru realizarea complexului sportiv. În ziua următoare, secretarul de stat din MAI Mihai Capră a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de hotărâre pentru alocarea banilor, în ciuda faptului că solicitarea lui Tise a fost înregistrată oficial la minister abia pe 27 decembrie. Alături de Alin Tise, solicitarea a fost semnată şi de prefectul judeţului Cluj din acea perioadă, Florin Stamatian.

Corpul de Control al premierului a descoperit că proiectul nu a fost transmis Ministerului Finanţelor spre avizare, aşa cum prevedea legea, ci doar pentru un punct de vedere după şedinţa de guvern în care a fost adoptat, inspectorii arătând că acest demers a avut un caracter pur formal, pentru a crea aparenţa legalităţii.

Totodată, inspectorii au arătat că ministrul Igas a semnat proiectul fără consultarea tuturor direcţiilor cu atribuţii în avizarea unor astfel de documente, fiind încălcate procedurile legale.

Mai mult decât atât, deşi în nota de fundamentare nu a fost indicată nicio sumă, în hotărârea de guvern a fost trecută suma de 60 milioane lei, fără să rezulte modul de determinare a acesteia şi fără să fie precizată destinaţia exactă pentru care a fost solicitată finanţarea. În viziunea inspectorilor Guvernului, suma de 60 milioane lei a fost alocată nelegal, pentru ca ministrul Igas a semnat proiectul fără să fie respectate prevederile legale, ministrul Ialomiţianu a semnat proiectul fără ca acesta să fi fost transmis la minister spre analizare, iar nota de fundamentare nu a avut un temei juridic sau faptic.

Ţinând cont de toate aceste argumente, Corpul de Control semnalează existenţa unor posibile fapte de natură penală şi va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor