Gorghiu: BEC să răspundă urgent la cererea de verificare a listelor suplimentare

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Autoritatea Electorală Permanentă să răspundă urgent la solicitarea înaintată de ACL pentru verificarea listelor suplimentare de la votul din primul tur al prezidenţialelor, iar DNA să dea dovadă de vigilenţă şi să aibă o reacţie mai rapidă când apar suspiciuni de fraudă electorală, aşa cum s-a întâmplat de altfel la referendumul din 2012, a transmis vineri, purtătorul de cuvânt al PNL Alina Gorghiu, în cadrul unui comunicat de presă.

"Am atras atenţia în repetate rânduri, încă din luna august, că există serioase suspiciuni asupra faptului că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. Am semnalat că introducerea de către Guvernul Ponta a posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere, nu va face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. Simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu au făcut decât să ridice şi mai multe bănuieli", a precizat Gorghiu.

În viziunea reprezentantului PNL, o astfel de ingerinţă în procesul electoral, de la nivelul Guvernului României condus de un premier care se pregătea să candideze, este de neconceput într-o democraţie.

ACL a făcut toate demersurile pentru a stopa intenţia Guvernului de "a vicia" rezultatele alegerilor prezidenţiale şi a sesizat Avocatul Poporului pentru a cere verificarea constituţionalităţii acestei ordonanţe de urgenţă care "îl avantajează" pe Victor Ponta în cursa prezidenţială. Victor Ciorbea nu a răspuns solicitărilor, astfel că prezidenţiabilul Klaus Iohannis a preluat acest demers şi a acţionat în judecată Guvernul pentru anularea OUG 45/2014.

"Constatăm acum nu numai că solicitările noastre au fost întrutotul întemeiate, dar ne aflăm de-a dreptul în faţa unui paradox: tocmai iniţiatorii acestei ordonanţe, adică domnii Liviu Dragnea şi Victor Ponta, se plâng de efectele pe care le-a avut actul lor normativ asupra alegerilor din 2 noiembrie. Peste tot, la televizor, apar pesedişti care se plâng de faptul că au existat fraude la alegeri pe listele suplimentare. Atitudinea PSD frizează absurdul, hoţii strigă hoţii, adică exact cei care au facilitat şi legalizat frauda electorală", a adăugat Alina Gorghiu.

"Este incredibil modul în care Liviu Dragnea se plânge de turismul electoral din judeţul Teleorman, propriul sau fief. În loc să se declare mândru că Teleormanul a devenit brusc atracţie turistică, Liviu Dragnea ar trebui să recunoască faptul că propria ordonanţă de urgenţă 45/2014 se află la baza acestui fenomen. Realitatea este că Victor Ponta şi Guvernul său au schimbat regulile jocului electoral înaintea alegerilor, ceea ce contravine oricăror norme democratice şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia care solicită stabilitatea procesului electoral", a mai evidenţiat purtătorul de cuvânt al PNL.

În contextul acestor argumente, Alina Gorghiu cere Autorităţii Electorale Permanente un răspuns urgent cu privire la solicitarea înaintată de ACL pentru verificarea listelor suplimentare de la votul din primul tur al alegerilor prezidenţiale şi, de asemenea, solicită DNA să dea dovadă de vigilenţă şi să aibă o reacţie mai rapidă, aşa cum s-a întâmplat de altfel la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012.

Problema ridicată de purtătorul de cuvânt al PNL a fost semnalată şi de presă. Peste 1 milion de alegători au votat pe listele suplimentare, cel mai mare procent regăsindu-se în topul judeţelor rurale, unde nu sunt de obicei mulţi studenţi sau turişti, astfel că a fost cel puţin bizară o astfel de migraţie masivă a populaţiei chiar în timpul alegerilor.

Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie a statului investită cu controlul alegerilor, este responsabilă să facă lumină în acest caz şi să identifice posibilii votanţi multipli de pe listele suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne