SUA: Acordul cu Iranul trebuie susţinut de puterea militară

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, în Abu Dhabi, 25 aprilie 2013 (Jim Watson-Pool / Getty Images)
P. P.
07.12.2013

Acordul diplomatic al marilor puteri mondiale privind programul nuclear al Iranului necesită susţinerea puterii militare a Statelor Unite, a atenţionat, sâmbătă, Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.

Aflat la o conferinţă cu privire la securitatea din Golful Persic, desfăşurat la Manama, Bahrain, Chuk Hagel a declarat în faţa participanţilor că ”diplomaţia nu poate funcţiona în gol”.

În urma relaţiilor diplomatice stabilite de Statele Unite cu Teheranul în cadrul summit-ului de la Geneva, mai multe state din Orientul mijlociu au ridicat semne de întrebare privind disponibilitatea americanilor de a mai interveni în conflictele din zona Golfului Persic.

"Succesul nostru va continua să depindă de puterea militară a Statelor Unite şi de credibilitatea asigurărilor aliaţilor şi partenerilor noştri din Orientul Mijlociu", a adăugat Hagel.

În timpul discursului, Hagel a reamintit planul Pentagonului pentru securitatea regiunii, prin care urmăreşte să „întărească capacitatea aliaţilor săi care vor completa astfel şi mai bine puterea militară a Statelor Unite”.

Pe lângă problemele cauzate de programul nuclear al Iranului, secretarul a mai precizat că Iranul este cauza şi a altor probleme îngrijorătoare precum ”ameninţarea rachetelor, acţiunile teroriste şi comportamentul agresiv al marinei sale”, lucruri ce nu au fost abordate de acordul de la Geneva.

Prezenţa militară a Statelor Unite în regiunea Golfului Persic numără peste 35.000 de unităţi militare atât terestre cât şi aeriene, printre care 10.000 de soldaţi, 40 de nave de război, avioane de luptă, vapoare dotate cu programe anti rachetă şi radare.

Forţele militare ale Statelor Unite, vor rămâne prezente în regiune în continuare şi numărul lor nu se va diminua, a încheiat Hagel, care a spus că va participa la conferinţa anuală a miniştrilor Apărării din statele învecinate Golfului Persic, prima urmând să aibă loc peste 6 luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor