Coreea de Sud eliberează active iraniene îngheţate - după consultări cu Casa Albă
alte articole
Ministerul de Externe al Coreei de Sud a anunţat, marţi, că active iraniene în valoare de 7 miliarde USD, îngheţate de două bănci sud-coreene drept consecinţă a sancţiunilor SUA impuse asupra Republicii Islamice în septembrie 2019, vor fi scoase de sub incindenţă în urma „consultărilor” cu administraţia Biden.
„Guvernul nostru a purtat discuţii cu Iranul despre modalităţile de utilizare a activelor îngheţate, iar partea iraniană şi-a exprimat acordul pentru propunerile pe care le-am făcut. Dezgheţarea efectivă a activelor va fi efectuată prin consultări cu ţările conexe, inclusiv cu Statele Unite”, a declarat Ministerul de Externe din Coreea de Sud. Detaliile exacte ale transferului financiar nu au fost dezvăluite.
Korea Times a transmis că Ministerul de Externe a purtat discuţii cu Washingtonul luna trecută despre dezgheţarea unor fonduri pentru a plăti cotizaţiile Iranului către Organizaţia Naţiunilor Unite şi pentru a folosi o parte din fonduri cu scopul de a achiziţiona „articole umanitare precum medicamente şi echipamente medicale” de la o organizaţie elveţiană.
Korea Times, i24 News, Yonhap News şi alte publicaţii au speculat cu privire la o posibilă legătură între îngheţarea fondurilor şi sechestrarea, de către Iran, a unui petrolier sud-coreean şi a echipajului său în Golful Persic luna trecută.
Oficialii iranieni au legat în repetate rânduri eliberarea navei şi a echipajului de dezgheţarea celor 7 miliarde USD provenite din vânzări de ţiţei, asupra cărora SUA pusese un embargou unilateral.
"La începutul acestei luni, Teheran-ul a spus că va elibera marinarii, cu excepţia căpitanului, lucru care a coincis cu confirmarea, de la Seul, a progresului discuţiilor cu Washingtonul legate de utilizarea fondurilor îngheţate pentru a plăti cotizaţia ONU", a remarcat Yonhap.
i24 a etichetat confiscarea de către Republica Islamică a petrolierului sud-coreean drept o „cacialma imensă” care „poate tocmai a dat roade”.
Jerusalem Post a numit dezgheţarea celor 7 miliarde de dolari „o altă victorie a Iranului” sub noua administraţie americană. Teheranul a „stors concesii din Europa, precum şi de la AIEA [Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică]”, în timp ce „a folosit simultan terţi în Irak şi Yemen pentru a ataca partenerii şi aliaţii SUA”.
Jerusalem Post a citat rapoarte conform cărora Iranul ar cere „daune” nespecificate din partea Coreei de Sud pentru îngheţarea activelor sale.
Bloomberg News a raportat marţi că Iranul încearcă să dezgheţe fonduri suplimentare deţinute în Japonia, Irak şi Oman.
Mass-media de stat iraniană a fost extrem de critică în cadrul ştirilor care transmiteau detalii despre acordul cu Coreea de Sud, citându-l pe preşedintele iranian Hassan Rouhani şi guvernatorul Băncii Centrale a Iranului, Abdolnaser Hemmati, care înfierau sud-coreenii din cauza politicilor lor „ilegale” şi plângându-se că activele nu au fost eliberate mai devreme.
"În urmă cu un an şi jumătate, am purtat discuţii cu oficialii sud-coreeni, inclusiv cu vicepremierul şi ministrul Economiei, despre această problemă şi au promis asistenţă şi cooperare, care, din păcate, nu au fost realizate", a spus Hemmati.
Rouhani şi Hemmati au reiterat afirmaţiile persistente ale Iranului că vor să folosească activele îngheţate pentru a cumpăra alimente şi medicamente în timpul crizei coronavirusului.
Iranul a cheltuit sume fabuloase pentru dezvoltarea de noi arme, înfiinţarea de baze militare de lansare a rachetelor, îmbogăţirea uraniului şi sprijinirea teroriştilor pro-iranieni în teatre de operaţiuni precum Yemen şi Irak.