Coreea de Sud eliberează active iraniene îngheţate - după consultări cu Casa Albă

Preşedintele iranian Hassan Rouhani
Preşedintele iranian Hassan Rouhani (Andrew Burton / Getty Images)

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a anunţat, marţi, că active iraniene în valoare de 7 miliarde USD, îngheţate de două bănci sud-coreene drept consecinţă a sancţiunilor SUA impuse asupra Republicii Islamice în septembrie 2019, vor fi scoase de sub incindenţă în urma „consultărilor” cu administraţia Biden.

„Guvernul nostru a purtat discuţii cu Iranul despre modalităţile de utilizare a activelor îngheţate, iar partea iraniană şi-a exprimat acordul pentru propunerile pe care le-am făcut. Dezgheţarea efectivă a activelor va fi efectuată prin consultări cu ţările conexe, inclusiv cu Statele Unite”, a declarat Ministerul de Externe din Coreea de Sud. Detaliile exacte ale transferului financiar nu au fost dezvăluite.

Korea Times a transmis că Ministerul de Externe a purtat discuţii cu Washingtonul luna trecută despre dezgheţarea unor fonduri pentru a plăti cotizaţiile Iranului către Organizaţia Naţiunilor Unite şi pentru a folosi o parte din fonduri cu scopul de a achiziţiona „articole umanitare precum medicamente şi echipamente medicale” de la o organizaţie elveţiană.

Korea Times, i24 News, Yonhap News şi alte publicaţii au speculat cu privire la o posibilă legătură între îngheţarea fondurilor şi sechestrarea, de către Iran, a unui petrolier sud-coreean şi a echipajului său în Golful Persic luna trecută.

Oficialii iranieni au legat în repetate rânduri eliberarea navei şi a echipajului de dezgheţarea celor 7 miliarde USD provenite din vânzări de ţiţei, asupra cărora SUA pusese un embargou unilateral.

"La începutul acestei luni, Teheran-ul a spus că va elibera marinarii, cu excepţia căpitanului, lucru care a coincis cu confirmarea, de la Seul, a progresului discuţiilor cu Washingtonul legate de utilizarea fondurilor îngheţate pentru a plăti cotizaţia ONU", a remarcat Yonhap.

i24 a etichetat confiscarea de către Republica Islamică a petrolierului sud-coreean drept o „cacialma imensă” care „poate tocmai a dat roade”.

Jerusalem Post a numit dezgheţarea celor 7 miliarde de dolari „o altă victorie a Iranului” sub noua administraţie americană. Teheranul a „stors concesii din Europa, precum şi de la AIEA [Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică]”, în timp ce „a folosit simultan terţi în Irak şi Yemen pentru a ataca partenerii şi aliaţii SUA”.

Jerusalem Post a citat rapoarte conform cărora Iranul ar cere „daune” nespecificate din partea Coreei de Sud pentru îngheţarea activelor sale.

Bloomberg News a raportat marţi că Iranul încearcă să dezgheţe fonduri suplimentare deţinute în Japonia, Irak şi Oman.

Mass-media de stat iraniană a fost extrem de critică în cadrul ştirilor care transmiteau detalii despre acordul cu Coreea de Sud, citându-l pe preşedintele iranian Hassan Rouhani şi guvernatorul Băncii Centrale a Iranului, Abdolnaser Hemmati, care înfierau sud-coreenii din cauza politicilor lor „ilegale” şi plângându-se că activele nu au fost eliberate mai devreme.

"În urmă cu un an şi jumătate, am purtat discuţii cu oficialii sud-coreeni, inclusiv cu vicepremierul şi ministrul Economiei, despre această problemă şi au promis asistenţă şi cooperare, care, din păcate, nu au fost realizate", a spus Hemmati.

Rouhani şi Hemmati au reiterat afirmaţiile persistente ale Iranului că vor să folosească activele îngheţate pentru a cumpăra alimente şi medicamente în timpul crizei coronavirusului.

Iranul a cheltuit sume fabuloase pentru dezvoltarea de noi arme, înfiinţarea de baze militare de lansare a rachetelor, îmbogăţirea uraniului şi sprijinirea teroriştilor pro-iranieni în teatre de operaţiuni precum Yemen şi Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe