Petrolier sud-coreean sechestrat de Iran în Golful Persic

Exerciţii militare ale miliţiei iraniene Basij în Golful Persic, 26 noiembrie 2020
Exerciţii militare ale miliţiei iraniene Basij în Golful Persic, 26 noiembrie 2020 (Irna)

Coreea de Sud a anunţat că trimite o unitate militară anti-piraterie în Golful Persic după ce Iranul a confiscat luni un petrolier sub pavilion sud-coreean în largul coastei de sud a Republicii Islamice, potrivit Yonhap News.

"Ministerul de Externe şi ambasada sud-coreeană din Iran au aflat că echipajul este în siguranţă şi solicită eliberarea imediată a navei", potrivit comunicatului ministerului.

Iranul anunţase anterior că forţele sale marine aparţinând Gărzilor Revoluţionare - trupele de elită ale Republicii Islamice - au sechestrat tancul petrolier MT Hankuk Chemi acuzat de „poluare cu ţiţei” - o scuză comună pe care oficialii iranieni o folosesc adesea atunci când sechestrează nave.

Mass-media de stat iraniană a raportat, de asemenea, că echipajul a fost plasat sub arest, ceea ce, potrivit Yonhap, ar include 20 de membri - dintre care 5 coreeni, 11 din Myanmar, doi indonezieni şi doi vietnamezi.

Raportul menţionează, de asemenea, că noua unitate anti-piraterie va coopera, probabil, cu forţele marinei aliate care se află deja în zonă.

Unitatea Cheonghae a funcţionat anterior într-o misiune anti-piraterie în Golful Persic, în urmă cu un an, în colaborare cu aliaţi internaţionali. Operatorul petrolierului coreean care a fost sechestrat susţine că nava nu a făcut nimic ilegal, dar a primit totuşi ordin să primească inspecţii iraniene, moment în care vasul a fost reţinut în apele iraniene.

"Gardienii Revoluţiei Islamice din Iran au urcat pe navă în jurul orei 16:30 (ora locală) şi au solicitat examinarea navei în apele iraniene", a declarat un oficial al operatorului cisternei DM Shipping presei sud-coreene.

Petrolierul se află încă în apele teritoriale iraniene, iar evoluţia are loc pe fondul unor tensiuni sporite dintre Iran şi SUA / Israel.

Aşa cum am menţionat anterior, sechestrul este aparent o represiune pentru îngheţarea anterioară, de către Coreea de Sud, a activelor iraniene în băncile sud-coreene pe baza sancţiunilor impuse de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe