AIEA anunţă că Iranul a produs uraniu metalic - escaladare majoră a programului său nuclear

Interiorul uzinei subterane iraniene de la Fordo
Interiorul uzinei subterane iraniene de la Fordo (HO/AFP/GETTY IMAGES)

Diplomaţii occidentali sunt profund alarmaţi după un briefing secret transmis, miercuri, la ONU de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), relatează The Wall Street Journal.

Unele dintre descoperirile AIEA arată că iranienii intenţionează să facă un pas major spre producţia de arme nucleare. Noile descoperiri ale Agenţiei afirmă că Iranul a dat curs "ameninţărilor" sale anterioare de a produce uraniu metalic.

Citiți și Iranul îşi dezvoltă uzina nucleară subterană de la Fordo

Raportul a fost scurs la începutul lunii trecute.

"Încălcând acordul nuclear din 2015, Iranul a început să producă uraniu metalic, un material care poate fi folosit pentru a forma nucleul armelor nucleare, a declarat agenţia atomică a Organizaţiei Naţiunilor Unite într-un raport confidenţial miercuri seară", relatează WSJ.

AIEA susţine că o cantitate mică de uraniu metalic a fost produsă pentru prima dată pe 8 februarie la uzina nucleară din Isfahan.

Citiți și Israelienii avertizează că vor ataca Iranul dacă Joe Biden revine în cadrul acordului nuclear JCPOA

Raportul WSJ de ultimă oră menţionează în continuare:

Ameninţarea iraniană de a produce uraniu metalic i-a alarmat pe diplomaţii occidentali, deoarece materialul depăşeşte graniţele procesului de îmbogăţire a uraniului pentru aplicaţii civile şi este o componentă de bază a armelor nucleare.

Ambasadorul Iranului la AIEA, Kazem Gharib Abadi, a recunoscut în esenţă că Iranul intenţionează să facă acest pas semnificativ, totuşi, el a insistat, la acel moment, că activităţile sunt „legate de proiectarea unui tip îmbunătăţit de combustibil pentru cercetarea de la reactorul Teheran", care este utilizat în scopuri paşnice.

Citiți și Comandantul armatei israeliene avertizează că are planuri de a ataca Iranul

AIEA a mai declarat că: „Agenţia a verificat la 8 februarie 3,6 grame de uraniu metalic la uzina de fabricare a plăcilor de combustibil din Iran (FPFP) din Isfahan”.

Faptul că Iranul pare să fi realizat acum uraniu metalic este o evoluţie dramatică care vizează în mod fundamental creşterea presiunii exercitate asupra administraţie Biden.

Liderii iranieni au ajuns, de asemenea, în ultima vreme, să afirme că vor urmări să producă o armă nucleară „dacă vor fi înghesuiţi într-un colţ”.

Pe de altă parte, agenţia germană de spionaj BND atrăgea atenţia încă din 2016 că Iranul făcuse mai multe încercări de achiziţionare a unor componente cheie necesare pentru producerea de arme nucleare. Acordul JCPOA a fost încheiat în 2015, astfel încât raportul BND sugera, printre altele, că iranienii îşi încălcau promisiunile imediat după semnarea tratatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe