China - Ţara cea mai activă în promovarea dezinformării privind COVID-19 [raport]

. (pixabay.com)
A.P.
17.02.2021

China a fost cea mai activă ţară în propagarea dezinformării cu privire la originea COVID-19, potrivit unui raport recent publicat de Associated Press (AP) şi de Laboratorul de cercetare legală digitală al think tank-ului Atlantic Council.

Raportul a fost rezultatul unui proiect comun de cercetare pe o perioadă de nouă luni, după analizarea a milioane de postări şi articole de pe reţelele sociale care au fost publicate în primele şase luni ale focarului COVID-19. Proiectul a examinat naraţiuni false care au avut loc în patru ţări: China, Iran, Rusia şi Statele Unite.

„În special în perioada imediat următoare răspândirii iniţiale a COVID-19, informaţiile reale despre boală, originea şi simptomele acesteia lipseau sau erau reţinute - în special de către China - oferind spaţiu ca informaţiile înşelătoare şi rău intenţionate să prindă rădăcini", susţine raportul.

Regimul chinez a ascuns informaţiile publice despre boală şi, de asemenea, a redus la tăcere opt medici avertizori, inclusiv oftalmologul Li Wenliang, care au fost primii ce au avertizat pe reţelele sociale chineze ştiri despre un focar de „pneumonie necunoscută” în oraşul chinez Wuhan.

Raportul a subliniat că utilizatorii de pe reţelele sociale chineze Weibo, echivalentul Twitter al regimului comunist, au început să scrie despre o teorie a conspiraţiei, nedovedită, care leagă Statele Unite de focar, pe 31 decembrie 2019, imediat ce regimul a fost nevoit să admită existenţa bolii. De exemplu, un utilizator Weibo a scris: „Aveţi grijă la americani”, în timp ce un altul a scris despre faptul că Statele Unite se află printre mai multe ţări din lume care găzduiesc un laborator de biosiguranţă P4.

Dar niciuna dintre aceste speculaţii timpurii despre Weibo nu a fost „coordonată sau deosebit de amplă”.

Există indicii că laboratorul P4 de la Institutul de Virologie Wuhan a fost sursa virusului într-o potenţială scurgere de laborator. O fişă informativă publicată de Departamentul de Stat al SUA luna trecută afirma că structura federală „are motive să creadă” că mai mulţi cercetători de la institut s-au îmbolnăvit de simptome asemănătoare COVID-19 în toamna anului 2019, contrazicând o afirmaţie a unui cercetător de la institut care a spus că nu ar fi existat infecţie în rândul personalului de laborator şi al studenţilor.

O investigaţie recent efectuată de o echipă de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Wuhan nu a exclus posibilitatea ca virusul să fie scurs din laboratorul P4, dar a concluzionat că teoria este „extrem de puţin probabilă”. Săptămâna trecută, secretarul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a sugerat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a studia diferitele teorii ale originii virusului. Directorul OMS nu a elaborat de ce nu au fost făcute asemenea studii în anul ce s-a scurs de la admiterea oficială a existenţei focarului.

La sfârşitul lunii februarie a anului trecut, mass-media de stat din China a început să publice articole care sugerau că virusul ar fi putut proveni din afara Chinei, potrivit raportului. Unele publicaţii au oferit, de asemenea, o acoperire negativă a răspunsului SUA la focar.

„Pe măsură ce boala a persistat, totuşi, China a început să împingă naraţiunile care îi zugrăveau pe concurenţii săi geopolitici într-o lumină negativă, împingând conspiraţii precum ideea că virusul care produce COVID-19 este o armă biologică americană”, se adaugă în raport.

Twitter

Raportul a analizat o serie de postări pe Twitter făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijun, în martie 2020. Într-o postare din 12 martie, Zhao a acuzat armata Statelor Unite că a adus virusul la Wuhan.

Raportul a constatat că tweet-urile lui Zhao care vizau Statele Unite pe 12 şi 13 martie anul trecut „au acumulat aproape 47.000 de retweet-uri şi [a fost] menţionate în cel puţin 54 de limbi şi au fost favorizate de peste 82.000 de ori” începând cu 13 februarie. Aceste postări au fost, de asemenea, „amplificate de cel puţin 30 de diplomaţi chinezi diferiţi şi de conturi de stat”.

Tweeturile lui Zhao au avut, de asemenea, un impact enorm asupra audienţei interne din China. Potrivit raportului, hashtagurile populare care fac referire la tweet-urile sale au fost vizualizate de utilizatorii Weibo de peste 300 de milioane de ori începând cu 13 februarie.

Raportul a analizat, de asemenea, activităţile online în urma celorlalte tweet-uri ale lui Zhao din martie, care au direcţionat către un link la un articol al lui Larry Romanoff publicat pe Global Research Canada, un site cunoscut pentru avansarea teoriilor conspiraţiei pe teme precum încălzirea globală. Articolul sugerează că virusul s-ar fi putut scurge din Fort Detrick, un important laborator militar de cercetare biomedicală din Maryland.

La jumătatea lunii martie a existat o creştere a căutărilor pe Google pentru „Larry Romanoff”, în urma tweet-urilor lui Zhao, potrivit raportului.

Recent, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Hua Chunying a reluat teoria conspiraţiei legate de Fort Detrick. Ea a declarat, în cadrul unui briefing de presă din 18 ianuarie, că Statele Unite ar trebui să invite experţii OMS să „efectueze urmărirea originii” în ţară, în ciuda lipsei complete de transparenţă a modului în care a fost tratat focarul de COVID de la începutul anului 2020.

„Dacă Statele Unite respectă faptele, ar trebui să deschidă laboratorul biologic de la Fort Detrick, să ofere mai multă transparenţă problemelor precum cele peste 200 de laboratoare biologice din străinătate”, a afirmat aceasta.

Mai mult, pe Twitter, „numărul conturilor diplomatice chineze a crescut de peste trei ori pe platformă între mai 2019 şi mai 2020, de la 40 la 135, iar producţia s-a dublat şi a devenit mai agresivă şi conspirativă”, se menţionează în raport.

Statistica ridică unele suspiciuni, deoarece din cauza firewall-ului construit de regimul comunist chinez în scopul suprimării liberei circulaţii a informaţiilor, Twitter nu este accesibil cetăţenilor chinezi obişnuiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor