ONU: Iranul şi Coreea de Nord reîncep colaborarea în domeniul rachetelor

Liderul comunist nord coreean Kim Jong Un
Liderul comunist nord coreean Kim Jong Un (Agenţia de ştiri nord coreeană)

Iranul şi Coreea de Nord au reluat cooperarea în cadrul proiectelor de dezvoltare de rachete cu rază lungă de acţiune, potrivit unui raport al ONU.

"Se presupune că această reluare a cooperării a inclus transferul de subansamble critice, cea mai recentă livrare asociată acestei relaţii având loc în 2020", a declarat un grup independent de experţi care monitorizează sancţiunile internaţionale impuse asupra Coreei de Nord, într-un raport anual prezentat Consiliului de Securitate al ONU.

Raportul a menţionat un stat membru ONU, fără a-l numi, care a furnizat informaţii conform cărora Coreea de Nord şi Iranul „au reluat cooperarea pentru proiectele de dezvoltare a rachetelor cu rază lungă de acţiune”.

Ambasadorul Republicii Islamice la ONU, Majid Takht Ravanchi, a răspuns acuzaţiilor declarând membrilor grupului în decembrie că o anchetă preliminară a informaţiilor furnizate a indicat existenţa unor „informaţiile false şi date fabricate”.

Statele Unite au acuzat de multe ori Coreea de Nord şi Iranul de cooperare pentru dezvoltarea de armament.

Coreea de Nord a ajuns pe radarul agenţiilor de informaţii israeliene în 2007, când, s-a descoperit că livra Siriei tehnologie pentru construirea unui complex nuclear la Al Kibar. Uzina a fost bombardată de avioanele israeliene în timpul unui raid neanunţat, la scurt timp după aceea.

După retragerea SUA din tratatul JCPOA, menit să frâneze dezvoltarea programului nuclear iranian, urmată de reimpunerea de sancţiuni asupra Republicii Islamice, Iranul a eliminat unilateral una câte una clauzele din tratat, pornind, la sfârşitul anului 2020, îmbogăţirea uraniului la 20%. Motivul oficial al evoluţiei au fost presiunile asupra noii administraţii americane pentru readerarea la tratat şi ridicarea sancţiunilor economice impuse Teheranului, care au adus mari prejudicii economiei iraniene.

Politica noii administraţii faţă de Iran este încă neclară. Pe de o parte declaraţiile lui Joe Biden par să favorizeze readerarea la JCPOA - sau un nou tratat "mai lung", iar pe de altă parte, SUA a blocat vânzările de arme către Arabia Saudită şi EAU pe care administraţia Trump le încheiase în cadrul strategiei de a unifica lumea arabă şi Israelul împotriva ameninţării iraniene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe