Coreea de Sud comunică numărul cetăţenilor săi "confiscaţi" de Nord
alte articole
Coreea de Nord a răpit 516 sud-coreeni în ultimii 60 de ani şi mulţi dintre aceştia ar putea fi încă în viaţă, fiind deţinuţi de către regimul comunist, declară Ministerul Unificării sud-coreene.
Dintre cei 3.835 de cetăţeni din Sud pe care regimul lui Kim i-a luat prizonieri de la sfârşitul războiului din Coreea (1950-1954), 3.319 au reuşit să scape sau au fost eliberaţi, indică un raport al ministerului prezentat luni în Parlament la Seul.
Agenţia de ştiri locale Yonhap raportează, citând un purtător de cuvânt al ministerului, că cetăţenii reţinuţi în nord reprezintă "o temă de natură umanitară" şi soluţia sa este "o prioritate pentru guvern".
Cei mai mulţi dintre prizonieri (457), care nu s-au mai întors, sunt pescari capturaţi în apele din apropierea frontierei maritime inter-coreene, potrivit raportului. Printre prizonieri se numără, de asemenea, cei patru membri ai echipajului şi şapte pasageri ai avionului de linie YS - 11 Korean Air, care au fost răpiţi în 1969 de către Phenian. În plus, sunt dispăruţi un total de treizeci de soldaţi şi poliţişti sud-coreeni. Phenianul a negat răpirea cetăţenilor din alte ţări.
În anii 1970 şi 1980 au avut loc o serie de răpiri de cetăţeni japonezi de către Coreea de Nord. Tokyo, a identificat până astăzi, 17 japonezi răpiţi.
În septembrie 2002, Phenianul a admis răpirea cetăţenilor japonezi şi în luna octombrie a acelui an cinci dintre ei au revenit în ţară. Cu toate acestea, încă nu a oferit explicaţii plauzibile cu privire la soarta celorlalţi japonezi răpiţi, susţinând că problema cu răpirea a fost rezolvată.
Ultimele discuţii pe această temă au avut loc în China şi Mongolia, în lunile august şi noiembrie ale anului 2012. Acestea au fost apoi suspendate de îndată ce Phenianul a anunţat lansarea unei rachete în luna noiembrie.