Coreea de Nord: 60 de ani fără să-şi vadă rudele din Sud

(ROMEO GACAD/AFP/Getty Images)

Două sute de coreeni, jumătate din Nord şi jumătate din Sud, trebuiau să se întâlnească săptămâna aceasta cu rudele lor din cealaltă parte, pe care nu le-au mai văzut de la sfârşitul războiului care a divizat această ţară asiatică în urmă cu 60 de ani. Emoţionanta întâlnire a acestor familii, prima după trei ani, era prevăzută să se desfăşoare de miercuri până lunea viitoare, notează joi ziarul ABC.


Însă când totul era pregătit, Coreea de Nord a amânat totul în ultimul moment, invocând ca pretext 'politica ostilă' a guvernului de la Seul şi ultimele manevre militare cu SUA. 'Amânăm reuniunea familiilor separate până când se va crea un climat normal pentru a putea avansa dialogul şi negocierea', a anunţat Comitetul pentru Reunificarea Paşnică a Coreii.

Prin decizia sa regimul stalinist condus de Kim Jong-un domoleşte avântul apropierii între cele două Corei, materializat prin deschiderea săptămâna trecută a complexului industrial pe care îl gestionează ambele ţări, la Kaesong, aflat la frontiera delimitată de Paralela 38.

Potrivit experţilor, Phenianul se foloseşte de acest refuz pentru a face presiuni asupra Seulului şi a redeschide şi complexul turistic de pe muntele Kumgang, unde trebuia să aibă loc întâlnirea familiilor despărţite şi unde s-au deplasat membrii ai Crucii Roşii special pentru această reuniune. Complexul este exploatat în Coreea de Nord de personal din Sud, dar este închis de când un soldat nord-coreean a ucis un turist al ţării vecine în vara anului 2008.

'Este lamentabil ca Nordul să amâne unilateral aceste reuniuni', a criticat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Unificare sud-coreean, Kim Eyi-do. În opinia sa, această 'suspendare a Coreii de Nord a distrus speranţele şi bucuria a 200 de familii şi poate fi considerată un act inuman'.

Aflate de ambele laturi ale Paralelei 38, lipsite de comunicaţii directe prin poştă, telefon sau e-mail, 10 milioane de familii sunt separate de la sfârşitul războiului Coreii (1950-53). doar 20.000 de coreeni din ambele părţi au putut să se reunească cu rudele lor în aceste 18 întâlniri, desfăşurate începând din anul 2000, ultima dintre ale având loc în 2010, cu puţin înainte de bombardarea insulei sud-coreene Yeonpyeong. Pe lista de aşteptare se află alţi 72.000, majoritatea sud-coreeni în vârstă cărora le-au mai rămas puţini ani din viaţă pentru a-i revedea pe cei dragi.

Este cazul lui Kim Sung-yoon, o sud-coreeancă în vârstă de 95 de ani care şi-a pus toate speranţele în această revedere. 'Nu pot să descriu dezamăgirea mamei mele. Cumpărase o mulţime de cadouri pentru sora ei, pe care n-a mai văzut-o de peste 60 de ani', a spus fiul său, Ko Jung-sam, în vârstă de 66 de ani, care a subliniat că 'rudele ar trebui să se întâlnească atunci când vor ele'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe