Phenianul avertizează Washingtonul că nu îşi va opri programul nuclear

Portavionul nuclear american USS George Washington, împreuna cu o formaţiune de nave americane si japoneze, Oceanul Pacific, 10 decembrie 2010
Portavionul nuclear american USS George Washington, împreuna cu o formaţiune de nave americane si japoneze, Oceanul Pacific, 10 decembrie 2010 (SHIGEKI MIYAJIMA / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord continuă să-şi susţină programul nuclear şi a dat asigurări că nu va renunţa la arsenalul său nuclear atâta timp cât Statele Unite ale Americii nu vor renunţa la al lor şi vor continua „politica de ostilitate".

Acest argument, susţinut de Phenian de mai multe ori, a fost lansat din nou luni, cu ocazia începerii manevrelor navale comune între SUA, Japonia şi Coreea de Sud pe teritoriul sud-coreean.

Exerciţiile militare, care au loc în fiecare an, vor mobiliza portavionul USS George Washington, care , conform cu rapoartele ziarului nord corean Rodong Sinmun, "îngheaţă încercările de a dialoga" ale autorităţilor de la Phenian şi cauzează "mai multe tensiuni" în regiune.

Mai mult decât atât, comunicatul afirmă că "dacă se doreşte rezolvarea problemei nucleare din Peninsula Coreeană, ameninţarea nucleară a SUA, cauza principală a problemei, trebuie să fie abandonată".

Regimul nord-coreean a subliniat de asemenea necesitatea de a pune capăt "politicii de ostilitate" împotriva sa şi a cerut Washington-ului să-şi retragă "trupele dotate cu arme nucleare pe care Statele Unite le menţine în Coreea de Sud".

Începând de luni, pentru următoarele trei zile, portavioanele USS George Washington, cu capacitatea de a transporta 70 de avioane de vânătoare, crucişătorul USS Antietam şi distrugătorul USS Preble - ambele cu sisteme cu rachete ghidate - vor participa la manevre navale în apele Coreei de Sud.

Aceste nave fac parte din Grupul de Atac George Washington, care aparţine celei de-a şaptea Flote a SUA, cu sediul în Yokosuka, în Japonia, şi are aproximativ 6.000 de soldaţi.

Exerciţiile vor viza, de asemenea, intervenţia distrugătoarelor Aegis şi a avioanelor de luptă ale Coreei de Sud şi Japoniei, care vor testa abilităţile lor în operaţiunile de căutare şi salvare pe mare.