Coreea de Nord lansează trei rachete balistice noi în Marea Japoniei

Coreea de Sud susţine că Nordul a lansat în Marea Japoniei trei rachete balistice dintr-o zonă vestică a capitalei nord-coreene Phenian.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Biroul Statului Major al Armatei sud-coreene a declarat că rachetele au fost lansate luni dimineaţă, fără a oferi alte detalii.

Presupusul test a fost desfăşurat la câteva ore după ce liderii sud-coreeni şi chinezi s-au întâlnit la summitului G20 din oraşul Hangzhou, China.

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a declarat, la întâlnirea cu omologul ei chinez Xi Jinping, că testul nuclear al Phenianului şi lansările de rachete prezintă o provocare pentru legăturile Coreei de Sud cu China.

Ea a mai susţinut că provocările Coreei de Nord au afectat în mod serios pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană şi în Asia de Nord-Est, conform agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap.

Relaţiile dintre cele două Corei s-au tensionat şi mai mult după ce Seul şi Washington au anunţat amplasarea pe teritoriul sud-coreean a sistemului american de apărare antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).

China, care este principalul aliat al Coreei de Nord, a avertizat în repetate rânduri că va lua măsuri împotriva desfăşurării sistemului THAAD la o bază militară situată la sud de capitala sud-coreeană Seul.

Beijingul insistă că sistemul va ameninţa securitatea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană şi va plasa activele militare chineze în raza de acţiune a radarelor americane. De asemenea, regimul comunist chinez a cerut autorităţilor sud-coreene să se gândească mai mult la decizia lor.

Washington şi Seul susţin însă că sistemul va fi folosit doar pentru ameninţările venite din partea Coreei de Nord.

THAAD, care urmează să fie instalat până la sfârşitul anului următor, a fost proiectat pentru a intercepta rachete balistice în interiorul sau în afara atmosferei în timpul fazei lor finale de zbor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe