Coreea de Nord: ministrul Apărării este executat pentru trădare

Fostul ministru nord-coreean al apărării, Hyon Yong Chol (dreapta).
Fostul ministru nord-coreean al apărării, Hyon Yong Chol (dreapta). (Captură Foto)

Coreea de Nord l-a executat în 30 aprilie pe ministrul său al Apărării, care fusese acuzat de trădare, i-a informat Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean pe legiuitori. Este cel mai recent incident dintr-o serie de epurări la nivel înalt de când Kim Jong-un a preluat puterea în ţară după moartea tatălui său în 2011, susţine Business Insider.

Hyon Yong Chol, care a condus armata ţării izolate, a fost acuzat de trădare şi executat ulterior de un pluton de execuţie care a folosit o rachetă antiaeriană. Execuţia fostului ministru nord-coreean al Apărării a avut loc sub privirile a sute de oameni, a raportat presa sud-coreeană miercuri.

Hyon, care a luat cuvântul la o conferinţă de securitate la Moscova în luna aprilie, a fost acuzat că a manifestat lipsă de respect pentru Kim adormind la un eveniment militar. Se pare că un astfel de gest este considerat a fi un semn de trădare.

Execuţia are loc după ce agenţia de spionaj sud-coreeană a declarat la sfârşitul lunii trecute că dictatorul nord-coreean a ordonat în acest an executarea a 15 oficiali seniori drept pedeapsă pentru că i-ar fi subminat autoritatea.

“Politica internă a Coreei de Nord este foarte schimbătoare în aceste zile”, a declarat Michael Madden, expert în probleme legate de conducerea nord-coreeană şi colaborator la think tank-ul 38 North.

“Pe plan intern, la nivelele medii şi centrale ale conducerii nord-coreene, nu pare să existe un respect pentru Kim Jong-un”, a adăugat Madden.

“Nu există un pericol clar sau actual pentru conducerea lui Kim Jong-un sau pentru stabilitatea Coreei de Nord, dar dacă aceste situaţii continuă să aibă loc în decursul anului următor, atunci va trebui să începem să analizăm în mod serios un plan de contingenţă pentru peninsula Coreeană.”

În 2013, Kim şi-a executat unchiul Jang Song-thaek – cândva considerat a fi cel de-al doilea om ca autoritate în cercul de conducere al Phenianului – pentru corupţie şi comiterea de infracţiuni ce afectează economia. În acel incident, Kim a executat şi un grup de oficiali apropiaţi de unchiul său, conform Business Insider.

Conducerea militară a Phenianului s-a schimnat continuu de când a preluat puterea Kim. Hyon, un general mai puţin cunoscut, a fost promovat la rangul de vicemareşal al armatei nord-coreene în 2012.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe