Controverse pe tema plastinării cadavrelor de la Antipa
alte articole
Cele aproape 200 de cadavre expuse la Muzeul Antipa provin din China şi nu au fost revendicate de nimeni, conform autorităţilor chineze, însă există suspiciuni că acestea aparţin prizonierilor de conştiinţă, victime ale regimului comunist chinez. Până în prezent, organizatorii expoziţiilor de acest gen din întreaga lume nu au reuşit să demonstreze că "exponatele" nu sunt, de fapt, prizonieri de constiinţă, care au murit fără ca nimeni dintre cei apropiaţi să afle de soarta lor. Această teorie este susţinută de organizaţii care luptă pentru apărarea drepturilor omului şi care au atras, în repetate rânduri, atenţia asupra abuzurilor care se petrec în China.
Despre suspiciunile legate de provenienţa exponatelor şi tehnica plastinării a oferit mai multe informaţii Ioana Florea, organizator de expoziţii.
“În 30 de zile, muşchii de pe corpurile umane se degradează şi nu mai poate fi aplicată această tehnică a plastinării. Aceasta înseamnă că termenul de 30 de zile nu este respectat (n.r. termenul de revendicare a unui cadavru). Deci ceea ce susţin organizatorii că aceste corpuri au fost donate legal nu prea stă în picioare. Se mai ştie că în China drepturile omului nu sunt respectate, ca există tortură şi lagăre de muncă forţată”, a precizat Ioana Florea.
Organizatoarea de expoziţii a mai atras atenţia asupra faptului că la “The Human Body” este permis accesul copiilor mici, unii având chiar gratuitate, fără a se ţine cont de consecinţele asupra stării lor de sănătate.
“Există câteva declaraţii ale psihologilor care afirmă că copiii pot dezvolta stări anxioase, inclusiv tulburări psiho-somatice, pot face depresie şi pot avea dureri de cap”, a declarat Ioana Florea, care a mai evocat imaginile de coşmar cu cadavrele de fetuşi care sunt expuse la Antipa.
***
Expoziţia de la Muzeul Antipa a fost deschisă pe 22 martie şi va putea fi vizionată până pe 30 iunie. Prezentarea corpurilor umane conservate după o metodă specială numită plastinare a stârnit controverse în întreaga lume. Cei mai mulţi au ridicat probleme de etică şi au atras atenţia asupra faptului că organizatorii nu au putut demonstra că exponatele nu sunt cadavre ale prizonierilor de conştiinţă executaţi de regimul comunist din China. În Franţa, expoziţia a fost închisă iar apoi interzisă ca urmare a unei decizii judecătoreşti.
Scopul declarat al expoziţiei de la Bucureşti este unul educativ, după cum au precizat reprezentanţii Muzeului Antipa.
Protestatarii din România au mai invocat intenţia unei "afaceri profitabile", având în vedere preţurile biletelor, care sunt cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.
Organizatorii expoziţiei susţin că "exponatele" umane prezentate publicului au fost donate, în conformitate cu legislaţia chineză, către Dalian Hoffen Bio-technique Laboratory şi sunt nerevendicate, iar moartea lor a survenit din cauze naturale. Cadavrele au fost conservate prin plastinare, metodă prin care ţesutul uman este conservat definitiv prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid.