Contre între CSM şi DNA. La mijloc, judecătoarea care l-a eliberat pe Mazăre
alte articole
Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit miercuri că DNA-ul Codruţei Kovesi a încălcat independenţa justiţiei în momentul în care a cerut verificarea judecătoarei care a dispus eliberarea din arest a baronului de Constanţa, edilul Radu Mazăre, în dosarul "Henri Coandă". În replică, DNA le-a reamintit celor de la CSM că orice persoană poate sesiza instituţia în legătură cu conduita sau activitatea necorespunzătoare a magistraţilor.
La 25 aprilie, procurorii DNA au cerut CSM să verifice o posibilă săvârşire a unor abateri disciplinare de către judecătoare Rodica Cosma, care pe data de 9 aprilie a dispus eliberarea din arest şi cercetarea în stare de libertate, cu măsura controlului judiciar, a lui Radu Mazăre, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind locuinţele sociale din cartierul "Henri Coandă".
"Sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare de către doamna judecător, Inspecţia Judiciară a dispus clasarea cauzei, constatând că nu există indicii de săvârşire a abaterilor disciplinare menţionate. Membrii CSM au reţinut că demersul DNA, iniţiat anterior rămânerii definitive a soluţiei pronunţate în cauză, aduce atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, cu atât mai mult cu cât soluţia dispusă a fost menţinută în calea de atac. S-a mai reţinut că împotriva soluţiilor pronunţate de judecători pot fi exercitate căile de atac prevăzute de lege", reiese dintr-un comunicat de presă al CSM.
CSM a mai evidenţiat că, după ce a fost făcut public în presă, demersul procurorilor DNA a generat formularea unor comentarii cu privire la soluţia adoptată în cauză.
DNA se apără şi transmite, în cadrul unui comunicat de presă, că orice persoană poate sesiza CSM, direct sau prin conducătorii instanţelor şi parchetelor, în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor, încălcarea obligaţiilor profesionale în raporturile cu justiţiabilii ori săvârşirea de către aceştia a unor abateri disciplinare.
Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi arată că respectiva sesizare a fost făcută la data de 25 aprilie, adică după soluţionarea definitivă a cererii legate de măsura preventivă formulată în cauză, astfel că "demersul DNA a fost efectuat cu respectarea cadrului legal, în exercitarea dreptul anterior menţionat. Mai mult, respectivul demers nu a fost făcut public prin comunicat de presă."