Continuă veştile proaste pentru Putin: Profiturile corporative din Rusia au scăzut cu 21,3% în ianuarie

Vladimir Putin
Vladimir Putin (YouTube Screenshot)

Companiile ruseşti au obţinut profituri de 2.340 de miliarde de ruble (30,25 miliarde de dolari) în ianuarie, potrivit datelor serviciului federal de statistică, publicate miercuri, în scădere cu 21,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce climatul de afaceri s-a deteriorat.

Decizia Moscovei de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina la 24 februarie 2022 a dus la sancţiuni împotriva a zeci de mari companii şi a unor întregi sectoare ale economiei ruse, în special în sectorul financiar şi cel energetic, relateaza Reuters.

Oficialii ruşi au semnalat scăderea profiturilor corporative ca fiind un domeniu principal de îngrijorare pentru economie, care s-a contractat cu 2,1% anul trecut şi care va înregistra un nou declin în 2023, potrivit majorităţii estimărilor.

Economia Rusiei s-a dovedit neaşteptat de rezistentă anul trecut, dar o revenire la nivelurile de prosperitate de dinaintea conflictului ar putea fi departe, din cauză că tot mai multe cheltuieli guvernamentale sunt direcţionate către armată.

Scăderea profiturilor din ianuarie a urmat unei prăbuşiri de 12,6% în 2022 şi a fost însoţită de scăderea încrederii mediului de afaceri.

Profiturile companiilor ruseşti s-au ridicat la 2.180 de miliarde de ruble în decembrie, o scădere de 22,5% faţă de 2.810 miliarde de ruble în decembrie 2021, au arătat datele Rosstat.

Indicele de încredere în afaceri al Rosstat, care a crescut până acum în acest an, a scăzut în martie, cu 3,3% în sectorul manufacturier şi cu 2,3% mai puţin în industria minieră.

Dintre cele 4.600 de organizaţii intervievate, numărul celor care se aşteaptă ca producţia să crească în următoarele trei luni este în continuare mai mare decât al celor care se aşteaptă ca producţia să scadă, a precizat Rosstat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe