Continuă expulzarea sârbilor din Srebrenica (oficial local)

Imagine din orasul Srebrebica. (ELVIS BARUKCIC / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.11.2009

Expulzarea sârbilor rămaşi în Srebrenica, municipalitate din Republica Srpska (RS, entitatea sârbă din Bosnia), continuă din cauza presiunilor şi a discriminărilor impuse de autorităţile bosniace locale, a declarat şeful Adunării municipale din Srebrenica, Radomir Pavlovic, informează miercuri agenţia Tanjug.

"Din cauza sentimentului generat de privarea de drepturi şi de insecuritatea din Srebrenica începând din 2000, când bosniacii au pus stăpânire pe puterea locală, 10.000 de sârbi au părăsit localitatea în care îşi găsiseră adăpost după ce se refugiaseră din Bosnia-Herţegovina, şi procesul continuă", a declarat Pavlovic.

Potrivit declaraţiilor lui, discriminarea cea mai mare se întâlneşte în zone unde au fost distribuite fonduri provenite din donaţii pentru reconstrucţia locuinţelor distruse şi ocuparea forţei de muncă în administraţia municipală, instituţii publice şi companii.

"După război, 600 de case sârbeşti şi peste 2.500 de case bosniace au fost refăcute şi, în ultimii patru ani, peste 300 de bosniaci au fost angajaţi, dar nici un sârb nu a primit un loc de muncă", a afirmat Pavlovic.

Oficialul a precizat că împotrivirea din partea puterii locale bosniace este motivul pentru care circa 5.000 de sârbi, care au fost expulzaţi din Srebrenica în Serbia în 1992, nu se pot întoarce la casele lor distruse.

Radomir Pavlovic a avertizat din nou că bosniacii şi-au reluat propunerile lansate în urmă cu doi ani potrivit cărora Srebrenica ar trebui scoasă din punct de vedere teritorial şi administrativ din sistemul legal din punct de vedere constituţional al Republicii Srpska.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor