Consumul mondial de grâu scade din cauza preţurilor. "Nu este în interesul Rusiei să permită volume mari de exporturi de cereale din Ucraina"

Lan de grâu   (Pixabay.com)
Ana Ion
03.08.2022

Consumul mondial de grâu se îndreaptă spre cel mai mare declin anual din ultimele decenii, deoarece inflaţia record îi forţează pe consumatori şi companii să folosească mai puţin şi să înlocuiască grâul cu alternative mai ieftine, pe fondul creşterii insecurităţii alimentare.

Consumatorii s-ar putea confrunta cu preţuri şi mai mari la grâu în a doua jumătate a anului 2022, pe măsură ce importatorii, care până acum au furnizat cantităţi cumpărate cu mai multe luni înainte la preţuri mai mici, transferă costurile din momentul în care preţurile la grâu au escaladat maximele deceniului în luna mai, scrie Reuters.

Consumul global de grâu în perioada iulie-decembrie ar putea scădea cu 5%-8% faţă de anul trecut, spun analiştii, comercianţii şi morarii, mult mai rapid decât contracţia de 1% prognozată de Departamentul american al Agriculturii.

"Va exista o scădere a cererii de grâu pentru hrana animalelor în Europa şi China. Cererea de grâu pentru consumul uman a scăzut, de asemenea, în principalele ţări importatoare din întreaga lume", a declarat Erin Collier, economist la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

"Preţurile ridicate au generat îngrijorări legate de securitatea alimentară în unele zone din Asia şi Africa, unde ţările nu reuşesc să-şi asigure suficiente provizii de pe piaţa internaţională."

Milioane de oameni se confruntă cu costuri tot mai mari ale alimentelor şi cu insecuritatea, după ce invazia rusă în Ucraina şi vremea nefavorabilă din principalele ţări exportatoare au dus preţurile cerealelor la cele mai ridicate niveluri din toate timpurile.

Contractele futures de referinţă pentru grâu au urcat cu 40% în acest an, atingând un nivel record în martie, înainte de a se retrage recent, deşi preţurile fizice rămân ridicate.

Transporturile de grâu din regiunea Mării Negre sunt cotate la aproximativ 400-410 dolari pe tonă, inclusiv costurile şi transportul pentru livrarea către Orientul Mijlociu şi Asia. Preţurile sunt în scădere faţă de vârful de aproximativ 500 de dolari pe tonă atins în urmă cu câteva luni, dar rămân cu mult peste media de anul trecut de aproximativ 300 de dolari.

"Aprovizionarea cu grâu este în continuare foarte strânsă", a declarat Ole Houe de la casa de brokeraj IKON Commodities, din Sydney. "Nu suntem siguri cât de mult grâu va pleca din Marea Neagră şi există o perioadă nefavorabilă şi în alte ţări exportatoare".

Printre ţările care ar putea avea probleme cu importurile de grâu se numără Yemen, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Etiopia, Afganistan şi Sri Lanka, a declarat Erin Collier din cadrul FAO, pentru Reuters.

Pe măsură ce costurile în creştere afectează bugetele gospodăriilor, protestele au izbucnit în întreaga lume, oamenii ieşind în stradă din China şi Malaezia până în Italia, Africa de Sud şi Argentina.

În Indonezia, al doilea mare cumpărător de grâu din lume, consumul a scăzut deja în primele cinci luni ale anului 2022 şi se aşteaptă o scădere şi mai mare, pe măsură ce costurile mai mari se propagă în lanţul de aprovizionare.

Yan Aisa Allamanda, brutar din Jakarta, în vârstă de 37 de ani, plăteşte în jur de 10.000 de rupii (0,6720 dolari) pe kilogram pentru făina de grâu, în creştere de la aproximativ 8.200 de rupii la începutul acestui an.

"A trebuit să măresc preţul de vânzare... dar mă tem că preţurile mai mari vor descuraja consumatorii", a declarat ea.

Schimbarea

Pe măsură ce consumatorii reduc achiziţiile, brutarii şi producătorii de tăiţei înlocuiesc grâul cu orez.

"Preţurile făinii de grâu sunt aproape la egalitate cu cele ale orezului - automat va exista o reorientare", a declarat Franciscus Welirang, preşedintele Asociaţiei indoneziene a morarilor.

El a precizat că ultima dată când preţul făinii de grâu a crescut semnificativ, consumul Indoneziei a scăzut cu 4,5%.

În timp ce preţurile la grâu au sărit, orezul spart în proporţie de 5% din Vietnam a fost cotat la aproximativ 404 dolari pe tonă, preţ în mare parte neschimbat de la sfârşitul anului 2021.

Brazilia, cea mai mare piaţă pentru grâul american, a înregistrat un declin al achiziţiilor de peste 3% în perioada ianuarie-iunie, chiar dacă ţara a plătit cu 20% mai mult pentru acest aliment de bază, potrivit datelor.

"În nord-estul Braziliei, poate că consumatorii vor înlocui produsele din grâu cu cele regionale, cum ar fi tapioca", a declarat Roberto Sandoli, senior risk manager la HedgePoint Global Markets.

Hrana pentru animale

Preţurile mari ale grâului îi face, de asemenea, pe crescătorii de animale să se orienteze spre alte ingrediente.

Oficiul francez pentru agricultură FranceAgriMer prevede că cererea de furaje din grâu va scădea cu 13%, ajungând la 3,9 milioane de tone în 2022/23 faţă de 2021/22.

"Scăderea consumului de grâu în UE este în principal consecinţa porumbului foarte ieftin", a declarat Helen Duflot, analist la Strategie Grains. "Apoi, bineînţeles, există şi problema economică".

În Vietnam, una dintre pieţele de hrană pentru animale cu cea mai rapidă creştere din lume, orezul înlocuieşte grâul.

Un director de achiziţii de la o moară din Ho Chi Minh City a declarat că guvernul le-a cerut să caute alternative pe fondul perturbării lanţului de aprovizionare.

La începutul acestui an, Tailanda şi-a majorat cota de import de porumb la 600.000 de tone, de la 54.700 de tone, şi a redus taxele de import pentru a atenua criza de pe piaţa furajelor, au declarat comercianţii din Bangkok.

Ca răspuns la schimbarea utilizării furajelor, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (United States Department of Agriculture / USDA) şi-a redus în iulie prognoza privind consumul global de grâu pentru anul de comercializare 2022/23 la 784,22 milioane de tone, cu 1,77 milioane de tone mai puţin decât în estimarea din iunie şi cu 6,29 milioane de tone mai puţin decât în anul precedent.

Lovitura din Marea Neagră

Cumpărătorii din Africa şi Orientul Mijlociu au fost afectaţi mai mult decât alţi consumatori de întreruperile din Marea Neagră ca urmare a invaziei ruse în Ucraina şi au fost nevoiţi să se orienteze către furnizori cu preţuri mai mari, precum Germania şi Franţa.

Există speranţe de reluare a livrărilor din Marea Neagră după ce Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU au semnat săptămâna trecută un acord pentru deblocarea cerealelor ucrainene. Prima navă de cereale care a părăsit Ucraina în siguranţă a ancorat marţi în largul Turciei.

Dar piaţa rămâne sceptică în ceea ce priveşte o revenire mai semnificativă a comerţului din Marea Neagră.

"Nu suntem extrem de optimişti în ceea ce priveşte livrările de grâu ucrainean", a declarat un trader din Singapore. "Nu este în interesul Rusiei să permită volume mari de exporturi de cereale din Ucraina, având în vedere războiul în curs de desfăşurare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor