Constanţa, în aşteptarea orăşelului lacustru «ca în Dubai»
alte articole
Radu Mazăre, controversatul, dar şi eficientul primar al Constanţei, vrea să facă din Mamaia una dintre perlele turismului estival european, pe lângă obiectivele inaugurate până acum – telegondola, aqua-land-ul, pontoanele etc – el dorind să realizeze şi câteva proiecte de senzaţie. Printre ele, un orăşel lacustru pe lacul Siutghiol, care ar urma sa aibă forma unei frunze de arţar, după modelul proiectului din Dubai şi, după finalizare, va concentra întreaga viaţă de noapte a staţiunii Mamaia, urmând să găzduiască restaurante, baruri, terase, trei discoteci şi un miniport de agrement. Orăşelul ar urma sa fie legat de mal printr-o pasarelă de 500 de metri. În cazul acestui proiect, care se va întinde pe patru hectare, au fost finalizate toate studiile de fezabilitate, dar procedura de realizare a fost blocată în lipsa banilor. Investiţia pentru realizarea insulei de agrement este estimată la 35 de milioane de euro şi, potrivit specialiştilor, ar putea fi finalizată după doi ani de la demararea lucrărilor. Numai că, chiar dacă ar avea banii, Primăria Constanţa tot nu ar putea începe acest proiect în lipsa unei hotărâri de Guvern prin care fundul lacului să intre, de la Administraţia Domeniilor Statului, în administrarea municipalităţii.
Aşa cum era de aşteptat, proiectul este contestat de organizaţiile non-guvernamentale de mediu. Potrivit specialiştilor, lacul Siutghiol este arie naturală protejată, fiind înscris pe lista Natura 2000, el găzduind în perioada de migraţie peste 20.000 de exemplare de păsări de baltă. La rândul lor, reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române afirma că pe lacul Siutghiol pot fi întâlnite 31 de specii de păsări protejate şi că dezvoltarea turismului în zonă ar putea afecta biodiversitatea lacului. De cealaltă parte, autorităţile locale spun că, în realitate, aceste păsări nu există pe lac întrucât apa este poluată de deversările făcute de agenţii economici, care îşi desfăşoară activitatea în zonă şi de la construcţiile de pe mal.
Dacă proiectul orăşelului lacustru stă în aşteptare, nu acelaşi lucru se poate spune despre cel al teleschiului nautic, care a primit «undă verde» şi se va realiza până în vara viitoare. Teleschiul nautic ce va apărea pe lacul Siutghiol din Mamaia nu este o “invenţie” a primarului Radu Mazăre, construcţia urmând a se face exact pe locul în care Nicolae Ceauşescu a mai făcut o investiţie similară, cu mulţi ani în urmă! Mazăre a găsit finanţarea necesară din bani publici, el reuşind să “deturneze” cei 1,6 milioane de euro pe care Guvernul îi alocase ca primă tranşă pentru repararea cazinoului din Constanţa, către teleschiul nautic. Complexul ar urma sa aibă o suprafaţă de 5,8 hectare şi va fi format dintr-un centru nautic, cabină şi cinci piloni amplasaţi în apă, lungimea totală a traseului de cablu fiind de 751 metri. În zona de start este prevăzut un ponton de 80 de metri pătraţi, dar vor fi şi două pasarele la capete, de unde vor putea fi urmăriţi cei care se vor da cu schiurile sau cu waveboardul. Potrivit primarului, proiectul va atrage mii de turişti pe perioada sezonului estival pentru că preţurile vor fi mai mult decât accesibile. „De altfel, Ceauşescu însuşi avea un teleschi pe lacul Siutghiol şi o să-l amplasăm exact în aceeaşi poziţie, respectiv la începutul staţiunii Mamaia. Noi aveam studiu pentru acest teleschi nautic, cu tot ce este nevoie, acum doar am actualizat ce mai era necesar. Lucrările vor începe, în opinia mea, pe la sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie, achiziţionând instalaţia, ca să nu pierdem banii din bugetul pe anul ăsta, urmând ca, în ianuarie, februarie, martie să o montăm. Ar trebui să fie funcţional la 1 mai”, a spus Mazăre.
Investiţia de bază pentru realizarea instalaţiilor de agrement nautic este în valoare de 1,2 milioane de euro, restul până la 1,6 milioane de euro, la cât se ridică necesarul total pentru realizarea teleschiului nautic, reprezentand cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului, pentru asigurarea utilităţilor, pentru proiectare şi asistenţă tehnică, precum şi cele de dare în folosinţă a complexului.
Investiţia pentru realizarea insulei de agrement este estimată la 35 de milioane de euro şi, potrivit specialiştilor, ar putea fi finalizată după doi ani de la demararea lucrărilor
Cele două proiecte, teleschiul şi orăşelul fac parte din portofoliul de proiecte prioritare ale municipalităţii, parte integrantă a Planului Local de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Constanţa.