Consiliul Superior al Magistraturii face front comun cu Guvernul pentru înlăturarea MCV

CSM are ca obiective să se situeze în fruntea tuturor forţelor democratice şi să facă toate demersurile pentru ridicarea MCV, a declarat preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Constantin Sima.
Constantin Sima
Constantin Sima (video.juridice.ro)

Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Constantin Sima, a declarat că CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) are un obiectiv major înainte de încheierea mandatului, acela de a face demersurile pentru ridicarea MCV - cunoscutul mecanism european de monitorizare a progreselor justiţiei şi a luptei anticorupţie.

"În zilele de sărbătoare nu se fac reproşuri, doresc doar să amintesc că distinsul nostru consiliu judiciar se află în ultimul an de mandat, un mandat greu, presărat cu regretabile neîmpliniri dar şi cu remarcabile succese. Pentru toate acestea, doresc să mulţumesc CSM şi să-i amintesc că, înainte de a încheia mandatul, mai are un obiectiv major — acela de a se situa în fruntea tuturor forţelor democratice şi de a face toate demersurile pentru ridicarea MCV. Acest mecanism se aplică în România printr-un procedeu unicat în Uniunea Europeană, se aplică de nouă ani şi consider că este momentul să fie ridicat, să se recunoască justiţia românească la nivelul celorlalte justiţii ale statelor membre UE. Altfel, nu ar fi drept şi nu ar fi echitabil", a declarat, duminică, Sima, preluat de Agerpres, la evenimentul dedicat Zilei Justiţiei, organizat de CSM.

Reamintim că înlăturarea MCV-ului şi înlocuirea acestuia cu un mecanism intern de monitorizare este şi unul dintre obiectivele declarate ale Guvernului, asumat atât de premierul Cioloş cât şi de ministrul Justiţiei. De altfel, atât Prună cât şi Cioloş au purtat discuţii cu partenerii europeni cu privire la agreerea unui calendar în vederea ridicării mecanismului.

Societatea civilă nu este însă neapărat în asentiment cu această orientare, existând temeri că dacă România se va automonitoriza, politicienii nu vor mai avea niciun scrupul să se urce cu totul cu picioarele pe Justiţie. Temerile sunt cu atât mai justificate cu cât în ultima perioadă Justiţia a fost ţinta unor atacuri şi critici permanente din partea politicienilor, şi nu numai a celor ce au dosare de corupţie pe rol, ci inclusiv din partea şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Una din vocile cunoscute ale societăţii civile, ce şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o eventuală ridicare a MCV, este Laura Ştefan, expert pe probleme de Justiţie în cadrul Expert Forum, în opinia căreia conduita parlamentarilor ce împing legi precum cea a avocaturii nu este de natură să ne dea încredere că România este în stare să îşi rezolve problemele cu propriile sale forţe, motiv pentru care MCV este extrem de util ţării noastre.

Un alt susţinător al MCV este Laura Codruţa Kovesi, procurorul- şef al DNA, care s-a pronunţat ferm în favoarea menţinerii MCV, pe motiv că mecanismul a reuşit de-a lungul timpului să blocheze mai multe tentative de limitare a competenţelor agenţiei anticorupţie.

"Nu ştiu ce consecinţe politice sunt, sau ce implicaţii politice, însă eu, ca magistrat, vă pot spune că acest MCV a fost extrem de util pentru noi şi dacă el va continua, dacă Comisia Europeană va decide să continue, noi vom fi în continuare extrem de cooperanţi şi sunt convinsă că toate evaluările care se vor face vor fi la fel de obiective. Din perspectiva mea, acest mecanism, de foarte multe ori, a blocat anumite iniţiative care doreau să limiteze instrumentele investigative sau doreau să restrângă competenţele pe care DNA le are.

De fiecare dată, acest MCV a adus în discuţie susţinerea instituţiilor europene în a păstra progresele care s-au făcut. Din această perspectivă, eu sunt de acord ca acest MCV să rămână. Pot să spun că MCV pentru noi a fost un instrument foarte util în a face reforme şi a face paşi înainte în justiţie, dar şi un instrument foarte util în a păstra aceste reforme care s-au făcut. La DNA vin de două ori pe an experţi din partea CE care ne evaluează rezultatele. Este o evaluare obiectivă care, din punctul meu de vedere, nu are de ce să mă deranjeze şi chiar este utilă. Şi orice evaluare externă a instituţiei este foarte bună", a declarat atunci Kovesi, în cadrul unui interviu acordat Digi24

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne