Acuzată de simpatii legionare, Oana Stănciulescu se apără. Scrisoare deschisă pentru ambasadoarea Israelului

Acuzată de Ambasada Israelului la Bucureşti că s-ar fi remarcat prin "exprimări publice antisemite şi simpatii vădite faţă de Mişcarea Legionară", jurnalista Oana Stănciulescu se apără.
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu (Epoch Times România)

"Constat că îmi revine obligaţia de a-mi demonstra "nevinovăţia", deşi unul dintre principiile fundamentale ale democraţiei – în numele căreia activează acuzatorii mei publici – ne învaţă că acuzaţiile trebuie probate, nu demontate", a declarat jurnalista Oana Stănciulescu, validată recent în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al TVR.

Drept răspuns la acuzaţiile care i se aduc, jurnalista a decis să îi adreseze o scrisoare deschisă "Excelenţei Sale doamna Tamar Samash, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Israel în România".

Scrisoarea Oanei Stănciulescu

"Doamnă Ambasador,

Am primit cu multă dezamăgire vestea că misiunea diplomatică a Israelului la Bucureşti şi-a exprimat un punct de vedere atât de dur – şi, după cum voi arăta în această scrisoare, nefundamentat – cu privire la persoana şi activitatea mea jurnalistică. Deşi odată cu nominalizarea în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, atacurile la adresa mea au fost declanşate brusc şi din zone politice sau administrative care nu-şi exprimaseră anterior nicio nemulţumire cu privire la prestaţia mea publică, am avut convingerea că ultimele zile au permis oricui interesat de acest scandal artificial să se convingă singur cu privire la validitatea "acuzaţiilor" ce mi se aduc.

Constat, însă, că îmi revine obligaţia de a-mi demonstra "nevinovăţia", deşi unul dintre principiile fundamentale ale democraţiei – în numele căreia activează acuzatorii mei publici – ne învaţă că acuzaţiile trebuie probate, nu demontate.

Această scrisoare deschisă adresată Excelenţei Voastre e însoţită de un scurt material video, o sinteză a celor mai relevante declaraţii ale mele cu privire la subiectele aduse în discuţie de detractorii mei. Am preferat să fac apel la arhiva de presă în locul unei scrisori de intenţie, pentru că nu aş vrea să las nimănui senzaţia că discursul sau convingerile mele pot suferi modificări în funcţie de numărul semnatarilor unei scrisori insultătoare. Aşadar, vă trimit acest clip video, un colaj al mai multor intervenţii pe care le-am avut pe subiectul Legii 217/2015, pentru că dezbaterile privind acest act normativ sunt cele care au servit drept pretext pentru atacul subit lansat odată cu nominalizarea mea în CA al TVR.

Am fost acuzată de susţinerea Mişcării Legionare. În înregistrarea anexată, de câteva ori şi pe parcursul mai multor emisiuni – toate realizate înainte de a fi calomniată public –, spun (cu regret mă văd în situaţia de a mă autocita): "Nu sunt legionară, simpatizez cu partidele istorice, PNŢ şi PNL, de la începutul anilor 1990" (…) Aş vrea să menţionez, şi voi face asta ca un laitmotiv toată seara, că nu sunt legionară. (…) Felicit comunitatea evreiască, am făcut-o de atâtea ori, pentru că îşi apără drepturile. Îşi apără valorile, eroii, suferinţele. Ştiu să o facă. Ar fi bine să ştim şi noi. (…) Cum nu vorbesc nici despre crimele lui Sima, ale legionarilor, cu care nu sunt, Doamne fereşte, de acord nici eu şi nici vreun om zdravăn la cap (…) Nu suntem de acord cu minimalizarea Holocaustului, nu suntem de acord cu excesele, crimele abominabile făcute de Mişcarea Legionară".

Am fost acuzată, şi acesta e motivul pentru care calomniatorii mei, indiferent de funcţia publică pe care o deţin, vor răspunde în faţa instanţei de judecată, de negarea sau punerea sub semnul întrebării a Holocaustului. Deşi o astfel de acuzaţie abjectă nu ar trebui nici măcar ascultată, cu atât mai puţin luată în considerare, pentru apărarea reputaţiei mele în faţa acestei infamii, lămuresc (tot cu citate din emisiuni anterioare nominalizării mele ca membru în CA al TVR) poziţia mea exprimată public: "Nu e vorba despre Holocaust, nu e vorba despre evrei, toată lumea trebuie să înţeleagă că nu asta punem în discuţie (privind dezbaterile pe Legea 217/2015), ferească Dumnezeu! (…) Eu nu discut aici şi cred că niciun om zdravăn la cap din România nu discută despre Holocaust. Nu vorbim despre minimalizare (…) Noua lege a lui Crin Antonescu adaugă şi minimalizarea (ca infracţiune, privind Holocaustul). În regulă. Să se facă închisoare şi pentru minimalizarea Holocaustului. Nu despre asta vorbesc eu".

În aceste condiţii, pornind de la presupunerea că Ambasada nu a avut ocazia să efectueze o documentare temeinică pe tema intervenţiilor mele publice, şi nici nu ar fi avut de ce să o facă, fac apel la Excelenţa Voastră pentru a exprima un punct de vedere actualizat, după vizionarea înregistrărilor pe care le trimit.

Mi-e greu să cred că un om care spune "nu contest Holocaustul şi niciun om zdravăn la cap nu cred că o face" poate fi acuzat, altfel decât printr-o manipulare, de negarea suferinţelor evreilor în ce de-al Doilea Război Mondial. Mi-e greu să accept că unui om care declară în repetate rânduri "nu sunt legionar" i se poate aduce acuzaţia că îşi declară apartenenţa la Mişcarea legionară.

Şi mi-e absolut imposibil să admit că, după publicarea de către mine a acestui material video extrem de relevant, un om de bună credinţă îşi poate menţine acuzaţiile la adresa mea."

Acuzaţiile lansate de Ambasada Israelului

"Ambasada Statului Israel la Bucureşti a aflat cu îngrijorare despre numirea într-o funcţie - cheie, în cadrul Televiziunii de Stat, a doamnei Oana Stănciulescu, jurnalist cu experienţă, dar cu nenumărate exprimări publice antisemite şi simpatii vădite faţă de Mişcarea Legionară.

Amintim că, prin afirmaţiile sale, doamna Stănciulescu a pus la îndoială existenţa Holocaustului şi s-a identificat cu lideri ai Mişcării Legionare, responsabili pentru ororile Holocaustului din România.

Dorim să atragem atenţia că o astfel de decizie poate avea un impact negativ semnificativ în ceea ce priveşte prezentarea obiectivă a faptelor istorice şi promovarea valorilor democraţiei, cu precădere asupra noilor generaţii, vulnerabile în faţa unor eventuale dezinformări", a transmis recent Ambasada Israelului la Bucureşti.

Cazul Oana Stănciulescu

Reamintim că Oana Stănciulescu a fost catalogată drept "neolegionară" pentru că şi-a manifestat aprecierea pentru personalităţi precum Vintilă Horia sau Radu Gyr, dar şi pentru poziţiile sale critice la adresa controversatei Legi 217, de un grup de oameni de cultură şi cadre universitare care au cerut conducerii PNL, în cadrul unei scrisori deschise, să renunţe la nominalizarea jurnalistei în Consiliul de Administraţie al TVR.

În replică, zeci de personalităţi publice - jurnalişti, publicişti, scriitori şi artişti - şi-au exprimat şi ei, tot printr-o scrisoare deschisă adresată celor doi copreşedinţi PNL, nemulţumirea faţă de contestatarii Oanei Stănciulescu, pe care îi acuză că au pus-o la zid într-un mod total nedrept pe jurnalistă, pe motiv că a îndrăznit să omagieze memoria martirilor din închisorile comuniste, eroii poporului român care şi-au dat viaţa opunându-se "regimului criminal" instaurat cu forţa de Moscova.

Cazul Oanei Stănciulescu a ajuns şi în plenul Parlamentului unde a stârnit de asemenea discuţii contradictorii înaintea votului pentru validarea noului Consiliu de Administraţie al TVR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne