Consilier prezidenţial: Vaccinurile rezervate pentru medici ar fi ajuns la oficiali socialişti din Edineţ, Ungheni, Chişinău

Ministerul Sănătăţii a demarat o anchetă, pentru a examina și stabili dacă au fost înregistrate încălcări în procesul de vaccinare din RM.
Ala Nemerenco, fostul ministru al Sănătăţii în cabinetul Sandu
Ala Nemerenco, fostul ministru al Sănătăţii în cabinetul Sandu (facebook.com/Ala Nemerenco)

Consilierul prezidenţial în domeniul sănătăţii Ala Nemerenco susţine că a primit zeci de mesaje cu cazuri concrete despre cum în diferite raioane ale Republicii Moldova s-au vaccinat consilierii locali şi socrii şi soacrele lor, primari, diferiţi şefi - de restaurante, de bănci sau magazine. Iar medicii stau şi aşteaptă la rând, ca şi mulţi alţii.

Potrivit acesteia, medicilor care erau incluşi în lista pentru vaccinare nu li s-a făcut vaccinul pentru că au fost imunizate alte persoane. „Planează suspiciuni asupra Centrelor de vaccinare din Edineţ, Ungheni, ale unor instituţii medicale din Chişinău.”

Deocamdată vaccinul ajunge în ţară doar prin donaţii şi printr-un efort considerabil. Alţii în schimb se căptuşesc cu câte 200-300 euro pentru un Pfizer, a scris consiliera pe pagina sa de Facebook, solicitând organelor abilitate ale statului să se sesizeze pe acest subiect.

Mai mult, Ministerul Sănătăţii să verifice listele vaccinaţilor, să identifice persoanele în cauză şi să le facă numele publice pe toată ţara. Atât a celor vaccinaţi pe aşa o cale, cât şi celor care au facilitat procedura. Să-şi cunoască ţara întreagă “eroii”.

„Conducătorii instituţiilor medicale cu aşa istorii, i-aş demite ca pe timp de război, fără judecată”, a conchis Ala Nemerenco.

Liderul Partidului Schimbării, Ştefan Gligor a relatat că la Edineţ, pe 23 martie, s-au primit 200 de doze de vaccin Pfizer, dintre care 100 le-a luat Consiliul raional şi pe blat s-au vaccinat toţi şefii socialişti, 40 de doze „Sanepidul” şi 60 s-au dat la medici care au fost foarte indignaţi.

Gligor a ţinut să sublinieze că în lipsa procuraturii şi a instituţiilor de control funcţionale, nu va face apel să investigheze, să tragă pe cineva la răspundere, întrucât asta ar fi inutil. „Ei sunt parte din acest sistem mizerabil şi inapt.”

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a demarat o anchetă, pentru a examina și stabili dacă au fost înregistrate încălcări în procesul de vaccinare, inclusiv prin verificarea listelor cu persoanele vaccinate, în cadrul instituţiilor medicale vizate. Totodată, MSMPS a instituit o Comisie de evaluare, care va fi responsabilă de examinarea cazurilor de utilizare a vaccinului, conform etapelor de vaccinare incluse în Planul naţional de imunizare.