Conflictul din Siria scumpeşte carburanţii din România
alte articole
Carburanţii ar putea să se scumpească în România cu aproximativ 2,5%, potrivit unei analize ING Bank. Preţul petrolului a atins maximul ultimelor şase luni şi a ajuns la 117 dolari pe baril.
“Preţul petrolului depinde în foarte mare măsură de conjunctura internaţională. Preţul va creşte la pompă, dar nu pe termen scurt. Nu se va simţi imediat după ce se va declanşa conflictul, e evident, dar pe termen mediu, în câteva luni, da, ceea ce se întâmplă în Siria are efect asupra formării preţului. Nu putem prevesti cu cât va creşte. Trebuie să vedem ce se întâmplă cu cotaţia barilului. A ajuns deja la 117 dolari, trebuie să vedem către ce merge”, a declarat pentru Agenţia de presă r/News, purtătorul de cuvânt al MOL, Adina Ionescu.
Petrolul Brent a ajuns la 117 dolari, cel mai mare nivel din ultimele şase luni, însă economiştii sunt îngrijoraţi de o eventuală escaladare a situaţiei. Preţul petrolului ar putea depăşi 120 dolari pe baril în cazul unei intervenţii militare a Statelor Unite şi a aliaţilor în Siria, cred analiştii economici.
“Un alt efect al incertitudinilor recente din Orientul Mijlociu a fost o creştere de aproape 5% a preţului petrolului în cursul ultimelor două zile, care prezintă riscuri şi pentru preţul benzinei în România. Conform estimărilor noastre, variaţiile preţului global al petrolului se transferă în proporţie de aproximativ 50% în preţurile benzinei la pompă, astfel că ajustarea automată în urma evoluţiilor recente s-ar traduce printr-o creştere de 2,5%, de la nivelul actual de aproximativ 6 lei/litru la aproximativ 6,15 lei/litru”, se arată într-o analiză a ING Bank.
Preţul carburantului variază în funcţie de cotaţiile internaţionale. Taxele şi impozitele au şi ele un rol important în stabilirea preţului, având o pondere de 50%.
“Din moment ce creşte preţul la ţiţei, atunci va fi impactat clar şi în cotaţiile internaţionale la carburanţi. Aceste cotaţii sunt o componentă importantă în preţurile noastre. Preţul va fi majorat şi de cei care se aprovizionează de pe pieţele internaţionale şi de cei care au producţie internă, pentru că trebuie să vândă carburantul la preţul pieţei ca să nu fie acuzaţi de diverse practici neconcurenţiale la un preţ internaţional. Fiind parte din comunitatea europeană nu există variaţii mari de preţ. Sunt câteva variaţii, dar nesemnificative şi în favoarea României, pentru că avem cele mai mici preţuri la carburanţi”, a declarat pentru Agenţia de presă r/News, purtătorul de cuvânt al Petrom, Ramona Zanfirescu.
Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a avansat miercuri cu până la 2,98 dolari (2,6%) la 117,34 dolari pe baril, după ce a închis marţi la cel mai ridicat nivel din februarie anul trecut. Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa pregătesc o acţiune militară împotriva Siriei, acuzând regimul Assad că a utilizat arme chimice împotriva populaţiei.