Obama somat să se explice în faţa Congresului american
alte articole
Barack Obama este somat să facă publice planul administraţiei americane privind o posibilă intervenţie militară împotriva Siriei, transmite AFP. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul John Boehner, i-a cerut miercuri preşedintelui Obama o "explicaţie fără echivoc" asupra obiectivelor sale în Siria, "înainte de orice atac militar".
Mai mulţi membri ai Congresului se declară rezervaţi în legătură cu un un atac al Statelor Unite al Siriei, ca urmare a atacului cu arme chimice din 21 august, atribuit regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în urma căruia mai multe sute de civili au murit.
Dar scrisoarea adresată de John Boehner, cel mai puternic om din congres, preşedintelui Obama este cel mai clar avertisment de până acum împotriva unei intervenţii militare în Egipt, înainte ca Obama să îşi facă publice planurile în faţa naţiunii şi a congresului american.
Boehner cere răspunsuri a 14 întrebări şi, în special la întrebarea "Ce anume intenţionaţi să obţineţi în urma unui potenţial atac militar?" subliniind că de răspunsurile preşedintelui depind sprijinul naţiunii şi a congresului.
"Vă cer respectuos să expuneţi personal, în calitate de comandant al armatei, planul în faţa americanilor şi a Congresului", subliniază el, enumerând 14 întrebări.
Casa Albă a avut consultări cu unii dintre membrii cheie ai Congresului, inclusiv cu Boehner şi cu Carl Levin, preşedintele Comitetului pentru Forţele Armate despre oportunitatea unei intervenţii militare în Siriar, dar Boehner insistă că este nevoie de mai mult din partea preşedintelui american.
"Este esenţial să oferiţi o explicaţie clară şi fără ambiguitate privind modul în care o acţiune militară, care este un mijloc şi nu o politică, va duce la atingerea obiectivelor americane şi cum se corelează aceasta cu politica dvs globală", îi cere imperativ John Boehner preşedintelui american.
Casa Albă a insistat că are autoritatea de a lansa atacuri militare împotriva Siriei , fără aprobarea Congresului , citând ameninţarea la adresa securităţii naţionale reprezentată de utilizarea armelor chimice, iar preşedintele american Barack Obama declara la postul de televiziune PBS "că nu a luat încă o decizie, dar că o eventuală intervenţie în Siria ar urmări să descurajeze regimul în a mai folosi arme chimice."
Însă Boehner crede că preşedintele ar trebui să "explice personal poporului american şi Congresului cum anume o potenţială acţiune militară va garanta interesele securităţii naţionale a Statelor Unite, va păstra credibilitatea Americii, va descuraja utilizarea viitoare a armelor chimice şi, ceea ce este cel mai important, va fi aliniată politicii şi strategiei noastre globale".
El a mai precizat că este important că preşedintele să explice temeiurile în baza cărora utilizarea forţei poate fi justificată în mod legal şi, de asemenea, a vrut să ştie dacă Obama intenţionează să ceară Congresului fonduri pentru operaţiuni militare suplimentare, "dincolo de planul iniţial."
Opiniile în Congresul american sunt împărţite. Unii aleşi susţin intervenţia militară contra lui Assad, majoritatea reacţiilor însă oscilează între un sprijin prudent, neîncredere şi critici la adresa transparenţei procesului decizional.
Miercuri, 116 din cei 435 de aleşi ai Camerei, în marea lor majoritate republicani, au trimis o scrisoare comună lui Barack Obama prin care preşedintelui i se cere să solicite aprobarea Congresului prealabil declanşării unor operaţiuni militare în Siria.
Cei peste 100 de legiuitori, printre care 18 democraţi susţin că declanşarea unui atac asupra Siriei, fără ca preşedintele să ceară acordul Congresului ar însemna o violare a Constituţiei.
Precedente există. Şi atacul asupra Libiei din 2011, decis doar de Brack Obama a reprezentat tot o încălcare a Constituţiei, au subliniat în scrisoare legiuitorii americani.