Conferinţa "Experienţa Georgiei în reformarea poliţiei şi sugestii pentru R.Moldova" a avut loc la Chişinău

Tatiana Chiriac
25.06.2012

Astăzi, la Chişinău au avut loc lucrările conferinţei "Experienţa Georgiei în reformarea poliţiei şi sugestii pentru R.Moldova", eveniment organizat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. La eveniment a participat o delegaţie compusă din experţi georgieni în domeniul reformării poliţiei, inclusiv Prim-viceministrul Afacerilor Interne al Republicii Georgia, Ekaterina Zguladze. Aceştia au comunicat despre cursul reformei în ce priveşte structurile MAI şi au oferit informaţii detaliate privind toate componentele reformei, inclusiv în poliţia rutieră, pregătirea cadrelor şi politica de intoleranţă faţă de corupţie.

Ambasadorul SUA în R.Moldova, William Moser, a apreciat lansarea dialogului dintre partea moldovenească şi cea georgiană privind reformarea organelor de drept, subliniind că Moldova poate învăţă din experienţa Georgiei în acest sens.

Diplomatul american a reafirmat sprijinul ţării sale în ceea ce priveşte desfăşurarea procesului de reformă al organelor de drept şi justiţie de către Guvernul de la Chişinău, accentuând că aceste acţiuni sunt importante pentru a deveni un stat de drept veritabil şi democratic, şi apropierii R. Moldova de Uniunea Europeană şi Occident.

William Moser a încurajat autorităţile moldoveneşti să continue acţiunile de reformă şi lupta de eradicare a corupţiei. În acest sens, diplomatul a salutat adoptarea Legii privind ridicarea imunităţii judecătorilor în caz de corupţie şi a chemat Guvernul R. Moldova să adopte Strategia Anticorupţie.

Prim-ministrul Vlad Filat, prezent la eveniment, a mulţumit Guvernului SUA şi Ambasadei SUA la Chişinău pentru facilitarea organizării acestei conferinţe, dar şi pentru suportul acordat pe parcursul ultimilor ani în vederea reformării instituţiilor de drept în Republica Moldova şi consolidării transformărilor democratice în ţara noastră, relatează serviciul de presă al Executivului.

„Această conferinţă are o importanţă deosebită pentru noi, căci Guvernul R. Moldova a stabilit drept una din priorităţile de bază edificarea şi consolidarea statului de drept. Reforma Ministerului Afacerilor Interne, a sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei sunt doar unele componente ale unei largi viziuni pe care ne propunem să o implementăm pentru a asigura un nivel adecvat de garantare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a restabili încrederea cetăţeanului în instituţiile de drept, a asigura valorificarea aspiraţiilor democratice", a spus Premierul.

Totodată, Premierul a ţinut să precizeze că reforma MAI va avea succes doar în cadrul unei reforme mult mai complexe, a tuturor instituţiilor de drept din Republica Moldova, aici fiind vorba de sistemul judiciar, reforma Procuraturii, CCCEC-ului şi SIS. Unele din aceste transformări au demarat deja, ca de exemplu procesul de transformare a CCCEC în Centrul Naţional Anticorupţie, reforma demarată în domeniul justiţiei etc. Alte iniţiative de acest gen urmează să fie implementate după finalizarea consultărilor cu societatea civilă şi partenerii de dezvoltare.

Vlad Filat a mai subliniat importanţa experienţei altor state, îndeosebi experienţa Georgiei în acest sens şi a spus că este impresionat de rezultatele obţinute în urma adoptării unor reforme, pe alocuri drastice, în special în domeniul luptei cu corupţia, cu crima organizată, reformării sistemului judiciar. „Indicatorii internaţionali de percepere a nivelului corupţiei denotă un progres calitativ al Georgiei, plasând-o pe locul 67, la un nivel cu unele ţări din Uniunea Europeană, iar cele 87% ale votului de încredere a populaţiei faţă de activitatea poliţiei e cea mai bună notă care atestă rezultatele măsurilor întreprinse", a menţionat Premierul.

Prim-ministrul a spus că R. Moldova va utiliza la maximum experienţa georgiană, aspectele cele mai pozitive ale reformei cu ajustarea lor la realităţile din Moldova.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu a menţionat că instituţia pe care o conduce este antrenată într-un amplu proces de construire a unei poliţii de formaţie nouă şi a unor organe de drept care să asigure liniştea, siguranţa cetăţeanului şi ordinea publică. În acest scop, au fost adoptate un şir de legi cu privire la reformarea poliţiei, dar vor urma şi alte proiecte de legi privind activitatea poliţiei, a carabinierilor, deţinerea armelor de foc etc. De asemenea, începând cu 1 iulie curent, va fi instituită Poliţie de frontieră, iar Serviciul de grăniceri va începe să activeze într-un format nou.

Ministrul a precizat că până în prezent, reprezentanţii instituţiei au efectuat 5 vizite de documentare în Georgia, fapt care a contribuit la accelerarea promovării reformelor.

Prim-viceministrul Afacerilor Interne al Republicii Georgia, Ekaterina Zguladze a apreciat prezenţa Prim-ministrului din R. Moldova la eveniment, subliniind că ambele ţări au nevoie de noi experienţe în ceea ce priveşte activitatea organelor de drept.

„Fiecare ţară îşi găseşte propria cale în domeniul reformelor şi atâta timp cât există voinţă politică şi sprijin din partea partenerilor externi pot fi obţinute succese. Suntem primii care au implementat aceste reforme şi am demonstrat că schimbările sunt posibile", a spus Ekaterina Zguladze.

Ea a informat despre calea parcursă de Georgia în sectorul de reformare a poliţiei, acţiunile drastice întreprinse în acest sens şi succesele obţinute în domeniul combaterii corupţiei.

Oficialul georgian a subliniat că cheia succesului în reforma poliţiei este câştigarea de către poliţişti a respectului din partea cetăţenilor, atenţionând că pentru aceasta este nevoie ca şi ei să dea dovadă de o atitudine similară faţă de oameni, precum şi să asigure supremaţia legii. De asemenea, este nevoie de schimbarea imaginii poliţistului în societate, asigurarea unor salarii decente şi dotarea tehnică corespunzătoare a poliţiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor