Republica Moldova ar putea adera la UE fără regiunea transnistreană
alte articole
Oficiali americani sau europeni lasă să se întrevadă că Republica Moldova ar putea adera la UE fără regiunea transnistreană, scrie vineri în Jurnal de Chişinău editorialistul Petru Bogatu, care se referă la conferinţa organizată de OSCE în Germania, la care au participat premierul Vlad Filat şi liderul separatist transnistrean, Evgheni Şevciuk.
'Partenerii noştri occidentali încep să-şi dea seama că nu există practic nici o posibilitate de a împinge Chişinăul şi Tiraspolul în patul lui Procust al unui stat unic. În ultimele două decenii, cele două maluri s-au separat nu numai pe plan administrativ şi politic, ci şi pe cel mintal', scrie editorialistul. În ceea ce priveşte soluţionarea politică a chestiunii transnistrene, părţile se îndreaptă, în opinia sa, 'spre un drum nou şi lung care duce spre partajarea celor două maluri după modelul Serbia-Muntenegru', iar Moscova ar urma să-şi retragă trupele militare din regiunea de est.
'Premierul Vlad Filat a recunoscut că sistemul educaţional e 'putred', scrie Constantin Tănase în Timpul, făcând referire la multiplelele cazuri de corupţie şi problemele din acest an de la examenele de bacalaureat. Editorialistul de la Timpul îşi exprimă speranţa că premierul se va ţine de cuvânt şi de la 1 septembrrie elevii vor învăţa 'Istoria Românilor', aşa cum anterior a decis ministrul educaţiei.
'Bugetul, durere de cap pentru Guvern', titrează Adevărul. Confruntat cu reducerea veniturilor la bugetul de stat, Cabinetul Filat a decis joi să taie substanţial alocaţiile la mai multe capitole de cheltuieli. Specialiştii în economie consideră justificată decizia în contextual crizei economice care afectează şi Republica Moldova, potrivit cotidianului.
'Moldavskie vedomosti' scrie că premierul Vlad Filat şi-ar putea da demisia în scurt timp din cauza problemelor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, dar şi a presiunilor din partea Moscovei. Publicaţia însă menţionează că noul guvern ar urma să fie format tot de actualul premier Vlad Filat. Potrivit analistului Roman Mihăieş, citat de ziar, noul guvern ar urma să fie format fără participarea actualilor parteneri de guvernare, lăsând să se înţeleagă că ar fi vorba de o înţelegere între liberal-democraţii conduşi de Filat şi opoziţia comunistă.