Condamnatul Puiu Popoviciu şi-a luat avocat un fost director FBI

Dispărut fără urmă în timp ce în ţară este aşteptat pentru a fi condus după gratii, Puiu Popoviciu şi-a luat avocat un fost director FBI.
Louis Freeh (Wikipedia)
Ana Ion
09.08.2017

Puiu Popoviciu - afaceristul pe care statul nu reuşeşte să-l trimită la închisoare căci acesta nu este de găsit - l-a angajat ca avocat pe fostul director FBI Louis Freeh, care îşi exprimă, într-un comunicat de presă, profunda dezamăgire faţă de decizia Înaltei Curţi din România de a-i condamna clientul, relatează Hotnews. Potrivit lui Freeh, decizia Înaltei Curţi nu este susţinută "nici de fapte, nici de lege".

Freeh mai susţine în comunicatul său că, în iulie 2016 împreună cu "o echipă experimentată de foşti procurori federali şi agenţi speciali ai FBI, dintre care unul vorbeşte fluent limba română, a efectuat o analiză a sentinţei Curţii de Apel (care îl condamnase pe Popoviciu la 9 ani de închisoare), iar analiza a "relevat numeroase lacune juridice şi factuale", "incompatibile cu statul de drept".

"De exemplu, martorul principal al procuraturii, care a încercat în mod repetat, dar fără succes, să-l facă pe domnul Popoviciu să se incrimineze singur, prin folosirea unor înregistrări secrete, a recunoscut în instanţă că nu a fost mituit de domnul Popoviciu - presupusa mită incluzând două sticle de băuturi alcoolice şi materiale promoţionale. Fostul ministru al Educaţiei, precum şi alţi martori, au mărturisit că terenul Băneasa nu a fost niciodată un bun public şi, drept urmare, nu poate susţine acuzaţia legală de abuz de poziţie. Multe alte deficienţe grave de fapt şi de drept, incompatibile cu principiile fundamentale ale statului de drept, au fost, de asemenea, evidenţiate în raportul meu.", scrie Freeh, exprimându-şi speranţa că decizia va fi revizuită.

Reamintim că afaceristul Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa". Sentinţa a fost definitivă, fiind cu 2 ani mai mică decât cea pronunţată de instanţa de fond.

Popoviciu a fost acuzat de fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare. De altfel, rectorul USAMV, Ioan Niculae Alecu, a fost condamnat şi el la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în perioada 2000 - 2004, Popoviciu a intrat în mod ilegal în posesia a 224 de hectare de teren din Băneasa, proprietate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV). Cu ajutorul rectorului universităţii, Ioan Niculae Alecu, terenul respectiv, ce aparţinea domeniului public al statului, a fost trecut ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu. Transferul a fost realizat în baza unui contract ilegal, afirmă procurorii. În plus, terenul, la care, conform presei, tânjea şi latifundiarul Gigi Becali, a fost mult subevaluat. Astfel, în momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor