Camelia Bogdan: Bunuri furate poporului român se găsesc în offshore-uri controlate de "structuri"
alte articole
Statul ar trebui să verifice de ce de 25 de ani nu există această voinţă sau capacitatea de a aduce la buget bunurile furate poporului român, care se găsesc în offshore-uri, a opinat fosta judecătoare Camelia Bogdan, într-un interviu acordat Revistei 22.
"Tipologia împrumutului nereturnat. Pretinzi că iei un împrumut de la bancă, fără să acorzi garanţii satisfăcătoare. În fapt, tu ai aceşti bani la o bancă corespondentă aflată într-un offshore, care are o relaţie de corespondenţă cu banca care îţi acordă împrumutul. Dar banca nu este niciodată interesată să-ţi acorde în mod real împrumutul, deoarece obţine sumele de bani din offshore. Practic, banca nu este un împrumutător, ci un aranjor între tine şi banca unde ai disimulat banii în străinătate, astfel că ţi-i pune la dispoziţie.
S-au pus mai mulţi bani la dispoziţie din fosta Bancă Română de Comerţ Exterior anumitor persoane şi, atunci, am cerut investigarea destinaţiei acestor sume de bani. Nici în acest dosar nu s-a întâmplat nimic. Bineînţeles, mai sunt offshore-uri controlate de Ovidiu Tender în Africa, despre care s-a spus că ar fi controlate de structuri, eu identificându-le ca atare prin comisii rogatorii efectuate în Senegal", a declarat Camelia Bogdan.
Întrebată la ce "structuri" se referă, fosta judecătoare a replicat: "la servicii secrete, la SRI, SIE etc".
"Ca problemă de drept, poate există curiozitatea să verificăm de ce de 25 de ani nu există această voinţă sau capacitatea de a aduce la bugetul statului bunurile furate poporului român, care se găsesc în offshore-uri. Există ţări ca Ucraina, dată ca exemplu de bune practici, unde au fost angajaţi investigatori FBI pentru a recupera aceşti bani la bugetul de stat. În România nu se doreşte promovarea unor exemple de bune practici în acest sens", a precizat Camelia Bogdan.
Pentru a citi integral interviul intraţi aici.