Condamnările şi achitările în procesul Mubarak, primite la Cairo cu bucurie şi cu proteste

Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, arhiva (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.06.2012

Hosni Mubarak, fostul preşedinte egiptean a fost condamnat sâmbătă la închisoare pe piaţa pentru rolul său în uciderea demonstranţilor, o sentinţă primită cu bucurie şi nemulţumire de rudele victimelor, dar şi cu proteste din cauza achitării unor foşti oficiali, relatează CNN.

În timp ce unele rude s-au bucurat la auzul verdictului, altele au protestat, susţinând că sentinţa nu este suficientă şi că o condamnare la moarte ar fi fost mai justă.

Mubarak, adus la proces într-un pat de spital, a negat tot timpul orice implicare în uciderea demonstranţilor în timpul revoltelor de anul trecut, care au dus la demisia sa din 11 februarie. Peste 840 de persoane au murit şi mai mult de 6.000 de oameni au fost răniţi în timpul protestelor care au durat 18 zile, potrivit datelor Amnesty International.

Mubarak a fost condamnat pentru rolul său în reprimarea demonstraţiilor, dar a fost achitat de acuzaţiile de corupţie şi proastă gestionare a banilor publici.

El risca o condamnare la moarte, dar judecătorul Ahmed Refaat a preferat sentinţa mai blândă.

Fostul ministru de interne Habib el-Adly a primit acceaşi sentinţă pentru că a ordonat forţelor de securitate să ucidă protestatarii. Habib el-Adly a mai fos condamnat, în mai, la 12 ani de detenţie pentru corupţie şi spălare de bani.

În schimb, fiii lui Mubarak, Gamal şi Alaa, au fost achitaţi de acuzaţiile de corupţie.

În sala de judecată au izbucnit confruntări după ce judecătorul i-a achitat pe cei şase colaboratori ai lui Mubarak, judecaţi tot pentru rolul jucat în reprimarea revoltelor.

"Poporul vrea epurarea justiţiei", au strigat câţiva avocaţi.

Hosni Mubarak şi judecătorul au fost scoşi rapid din sală după declanşarea incidentelor, în care cel puţin o persoană a fost rănită. Potrivit televiziunii egiptene, Procurorul general a cerut transferarea fostului preşedinte la închisoarea de maximă securitate Tura.

"Poporul vrea executarea lui Mubarak", au strigat unii. Alţii au acuzat faptul că verdictul este incorect.

În faţa tribunalului, numeroşi egipteni au urmărit pe un ecran uriaş anunţarea verdictului.

Mubarak a devenit preşedinte în octombrie 1981 şi a demisionat la 11 februarie 2011, pe fondul protestelor din Cairo şi alte oraşe egiptene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor