11 persoane au fost ucise în protestele din Cairo

Divergenţele dintre protestatari şi atacatori necunoscuţi, din faţa clădirii Ministerului egiptean al Apărării din Cairo, s-au soldat cu mai mult de 11 victime. Alte 50 de persoane au fost rănite în ciocniri.
Demonstranţi egipteni se ciocnesc cu atacatori neidentificaţi în Cairo, cartierul Abbassiya 2 mai 2012 (Khaled Desouki / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
03.05.2012

Miercuri, ciocnirile dintre protestatari şi atacatori necunoscuţi, din faţa clădirii Ministerului egiptean al Apărării din Cairo, s-au soldat cu mai mult de 11 victime, conform rapoartelor. Alte 50 de persoane au fost rănite în ciocniri.

Tahrir Doctors, un grup de medici voluntari care tratează protestatari, au declarat că bombe cu gaz şi muniţie reală au fost folosite împotriva demonstranţilor din districtul Abbassiya, a raportat ziarul Al -Ahram.

Alţi funcţionari medicali au relatat pentru Al -Jazeera că nouă dintre persoanele ucise aveau răni prin împuşcare în cap, iar două au fost înjunghiate.

Ciocnirile au avut loc între rezidenţii locali şi suporterii candidatului prezidenţial salafist, Hazem Abu-Ismail. Armata şi forţele de securitate ale guvernului au încercat să pună capăt luptelor.

"Opt transportoare blindate de trupe, din zona centrală militară, au intrat în zona Abbassiya pentru a dispersa luptele dintre protestatari, dar nu pentru a dispersa manifestanţii paşnici", a relatat armata egipteană pentru Al Jazeera.

"Cu toate acestea, protestatarii au atacat forţele armate. Forţele armate au primit ordinul de a rămâne pe poziţie", a adăugat aceasta.

Agenţia de stat MENA a fost citată ca spunând că "huligani" înarmaţi cu pistoale au atacat protestatarii, potrivit Al Jazeera. Cu toate acestea, publicaţia Bikya Masr a citat activişti ce au susţinut că "huligani sponsorizaţi de armată" au atacat demonstranţii, conform relatărilor dintr-un ziar local.

Consiliul Suprem al Forţelor Armate din Egipt, care a preluat controlul ţarii după ce fostul preşedinte Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere, a anunţat că va preda puterea unui guvern civil până la sfârşitul lunii iunie. Alegerile sunt programate pentru 23 mai şi 24 mai.

Ca urmare a ciocnirilor de miercuri, doi candidaţi prezidenţiali au declarat că îşi vor suspenda temporar campaniile, a raportat Al Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor