Egiptul sau confuzia alegerilor prezidenţiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale îi pune în dificultate pe opozanţii istorici ai regimului autoritar. De la alegerile legislative, Fraţii Musulmani şi-au pierdut o parte din credibilitate.
(photos.com)
Epoch Times România
23.05.2012

Primul tur al alegerilor prezidenţiale îi pune în dificultate pe opozanţii istorici ai regimului autoritar. De la alegerile legislative, Fraţii Musulmani şi-au pierdut o parte din credibilitate. Mulţi oameni simpli spun că aceştia sunt nişte mincinoşi, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de miercuri.

Sayed, un ţăran de 57 de ani din Salaka, un sătuc din Delta Nilului, tatăl a cinci copii, se zbate din greu să-şi întreţină familia. El îşi cultivă bucăţica de pământ cu cartofi ca să-şi poată hrăni familia, dar lucrează şi ca şofer la o uzină din apropierea satului. Când i se vorbeşte despre Fraţii Musulmani, cu greu îşi păstrează calmul. 'Sunt nişte mincinoşi! Am greşit când i-am votat la legislative, nu au făcut nimic pentru noi. Nu-i interesează decât să aibă un loc în Parlament, în timp ce ţara se afundă pe zi ce trece!', spune acesta.

La aceste alegeri prezidenţiale, al căror prim tur are loc miercuri şi joi, Sayed s-a hotărât să-l voteze pe Amr Moussa, fost ministru de externe din perioada lui Mubarak şi fost preşedinte al Ligii Arabe. 'El cel puţin ştie cum se conduce o ţară, are experienţă şi apoi are alura unui preşedinte', spune acest ţăran.

De cealaltă parte a canalului care mărgineşte câmpul lui Sayed, partizani ai Fraţilor Musulmani s-au aliniat pe marginea drumului care duce la Cairo şi fac propagandă pentru candidatul lor Mohamed Morsi. Bărbaţi, femei şi copii alcătuiesc un lanţ uman care se întinde pe o lungime de câţiva kilometri. O adevărată demonstraţie de forţă, ca să le amintească egiptenilor că Fraţii Musulmani continuă să fie prima putere politică a ţării, la un an şi jumătate de la revoluţie şi că nimeni nu poate rivaliza cu adevărat cu capacitatea lor de mobilizare şi cu reţelele lor locale, în pofida celor care îi considerau deja perdanţi.

'Pierderea credibilităţii Fraţilor Musulmani este exagerată de mass-media. Dacă vorbeşti cu oamenii de pe stradă, cei mai mulţi îl vor vota pe Morsi', spune Osama, un muncitor de 42 de ani, care participă la un miting de susţinere a acestuia, la Banha, la câţiva kilometri de câmpul lui Sayed.

Mahmoud Ayyash, lucrător la fisc în vârstă de 51 de ani, şi cei doi fii ai lui, Abdelrahman şi Ahmed, vorbesc aproape zilnic despre argumentele pro şi contra Fraţilor Musulmani. Ei locuiesc în Mansoura, fieful Fraţilor din Delta Nilului. Mahmoud este de decenii Frate musulman şi deci îi apără. Cei doi fii ai lui, care fac studii de comerţ şi informatică, îl susţin pe Abdel Moneim Aboul Fotouh, fost lider al aripii progresiste a Fraţilor care a reuşit să strângă în jurul lui tineri revoluţionari, liberali, islamişti. 'Este adevărat că Fraţii au făcut greşeli tactice', recunoaşte Mahmoud adăugând: 'Dar militarii nu le-au lăsat altă alegere: au refuzat să aplice hotărârile luate de parlament, deci Fraţii au fost obligaţi să revină asupra promisiunilor şi să-şi prezinte un candidat la prezidenţiale'. Abdelrahman şi Ahmed sunt seduşi de 'islamismul modern' propus de Aboul Fotouh, mai puţin rigid decât ideologia Fraţilor Musulmani, iar hotărârea lor le-a fost întărită şi de recomandările imamului Mohamed Ali.

Imamul Mohamed Ali, cel mai influent din Mansoura, este apropiat salafiştilor. Cu două săptămâni înainte de primul tur, partidul salafist Al-Nour, care a obţinut aproape 25% din voturi la legislative, şi influenta mişcare 'Daawa salafiya', de orientare salafistă, şi-au anunţat sprijinul pentru Aboul Fotouh. Un sprijin esenţial dat fiind că 'global, pe teren, campania lui Aboul Fotouh este îngreunată de lipsa de bani şi de experienţă', după cum afirmă Moaaz Mahmoud, cercetător în ştiinţe politice la Cairo, care consideră că îi va fi foarte greu lui Fotouh să ajungă în turul al doilea.

Lipsa sondajelor fiabile în Egipt face ca pronosticurile să fie foarte aleatorii: este greu de prevăzut care dintre favoriţi, Morsi, Moussa, Chafiq şi Aboul Fotouh, va ajunge în turul al doilea.

O altă incertitudine planează, de asemenea, asupra acestor alegeri: deoarece noua Constituţie nu a fost redactată înaintea scrutinului, aşa cum se prevăzuse acum câteva luni, nu se ştie care vor fi prerogativele preşedintelui, dacă va conduce într-un regim parlamentar sau prezidenţial. Şi pentru ca starea de confuzie să fie şi mai mare, Consiliul suprem al forţelor armate, care conduce ţara, a lăsat să se înţeleagă acum trei zile că ar putea valida o 'Constituţie interimară' înaintea instalării viitorului preşedinte. O ultimă tentativă de menţinere a unui statut privilegiat pentru armată, în ipoteza alegerii unui preşedinte care i-ar fi ostil, precum Morsi şi Aboul Fotouh.

Prezidenţialele nu sunt decât o etapă a unei partide de şah care are loc în Egipt, dar o etapă decisivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor