Poliţişti egipteni condamnaţi în contumacie de uciderea unor protestatari

Un tribunal egiptean a găsit şapte ofiţeri de poliţie vinovaţi de uciderea unor manifestanţi, în timpul revoltei de anul trecut.
Demonstranţii egipteni în conflict cu poliţia egipteană în centrul oraşului Cairo în timpul protestelor de masă, pe 25 ianuarie 2011 (Mohammed Abed / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
23.05.2012

Un tribunal egiptean a găsit şapte ofiţeri de poliţie vinovaţi de uciderea unor manifestanţi, în timpul revoltei de anul trecut.

Curtea Penală Giza a condamnat cinci dintre ofiţeri la 10 ani de închisoare şi le-a dat celorlalţi doi o condamnare cu suspendare, a raportat ziarul din Egipt, Al-Ahram. Alţi zece ofiţeri acuzaţi au fost achitaţi.

Nici unul dintre ofiţeri nu a fost prezent pentru a asculta citirea sentinţelor lor. Locul unde se află este necunoscut, a raportat CNN.

"Decizia instanţei poate fi atacată, iar o rejudecare este de asemenea posibilă, deoarece verdictul s-a dat în absenţă", a relatat Adel Saeed, un purtător de cuvânt al procuraturii, pentru CNN.

Urmărirea penală a prezentat dovezi furnizate de martorii oculari şi s-au vizionat clipuri video cu evenimentele.

Apărarea a arătat imagini cu secţii de poliţie incendiate şi a spus că protestatarii au fost responsabili de instigare la revoltă, jaf şi prădare.

Acuzaţiile specifice se referă la moartea a cinci protestatari în primele zile ale revoltei care a început pe 25 ianuarie. Optsprezece zile mai târziu, preşedintele  Hosni Mubarak a fost înlăturat, iar armata a preluat controlul interimar al ţării. Primele alegeri prezidenţiale post-revoltă vor avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.

Aproximativ 800 de persoane au fost ucise în timpul revoltelor din Egipt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor