Prima dezbatere electorală din istoria Egiptului a fost un maraton

Aflat în plin proces de tranziţie democratică, Egiptul a marcat joi seară un prim succes: prima dezbatere prezidenţială din istoria regiunii.
(photos.com)
Epoch Times România
11.05.2012

Aflat în plin proces de tranziţie democratică, Egiptul a marcat joi seară un prim succes: prima dezbatere prezidenţială din istoria regiunii. La această întâlnire faţă în faţă, care a durat peste patru ore şi jumătate, au participat cei doi favoriţi pentru a accede la preşedinţia ţării: Amr Moussa, fost secretar general al Ligii Arabe şi Abdel Moneim Aboul Fotouh, un islamist moderat, notează vineri ziarul El Pais.

Condusă de doi moderatori vedetă ai televiziunii egiptene, dezbaterea marchează intrarea în linie dreaptă a campaniei electorale, iar cei doi aspiranţi s-au contrazis mai mult cu privire la traiectoria lor politică trecută decât asupra programelor electorale. În privinţa problemelor legate de politică economică, educaţie sau relaţiile cu Israelul, cei doi candidaţi nu au relevat mari dezacorduri în răspunsurile date moderatorilor. La încheierea formatului convenit, amândoi au avut ocazia să pună o întrebare adversarului, moment în care cei doi politicieni au profitat pentru a se angaja într-o luptă corp la corp.

Islamistul Aboul Fotouh a ţinut să scoată în evidenţă relaţiile lui Moussa cu regimul lui Hosni Mubarak, în care a deţinut timp de zece ani postul de ministru de externe. 'Ca membru al fostului regim cum credeţi că puteţi fi o soluţie la problemele ţării?', i-a lansat el. Diplomatul veteran i-a replicat că a apărat interesele naţionale şi nu ale regimului şi că s-a opus politicilor interne ceea ce a dus la îndepărtarea lui. Dar a profitat să-l atace pe rivalul său pentru apartenenţa sa timp de trei decenii la organizaţia Fraţilor Musulmani din care a fost expulzat pentru a nu se fi supus directivelor liderului suprem.

Mai concret, el l-a acuzat pe Fotouh că s-a opus regimului lui Mubarak pentru a apăra interesele Frăţiei şi nu pe cele ale poporului egiptean. Moussa l-a criticat pe liderul islamist şi pentru discursurile sale contradictorii: salafiste cu salafiştii, laice cu laicii. 'Nu se ştie niciodată de partea cui este', a remarcat el. Datorită calităţii sale de islamist moderat angajat cu revoluţia, Fotouh a putut să atragă sprijinul partidelor şi a grupurilor de diferite ideologii, de la organizaţiile tinerilor revoluţionari laici, la mişcări salafiste care cer o interpretare ultraconservatoare a islamului.

'Fac un apel la unitate laicilor, copţilor şi islamiştilor, aşa cum am fost uniţi la 25 ianuarie (ziua revoluţiei) pentru că fără unitate nu putem construi ţara şi nici depăşi diferenţele de religie sau de poziţii', a declarat Fotouh în sprijinul programului său. Amândoi candidaţii au trecut discret peste delicata problemă a viitorului rol al armatei şi în privinţa afacerilor acesteia care, potrivit experţilor, depăşesc 30% din PIB. 'Armata are nevoie să se finanţeze, dar trebuie să existe un dialog privind limitele investiţiilor', a răspuns Moussa.

Dezbaterea maraton care a durat până la 2 noaptea a suscitat un mare interes între cetăţeni, care au umplut barurile din centrul oraşului şi au stat cu ochii lipiţi de televizor. Alţi candidaţi, precum Mohamed Morsi, reprezentantul Fraţilor Musulmani, au refuzat să participe la dezbatere. Deşi există voinţă din partea altor mass-media de a desfăşura noi dezbateri cu participarea altor candidaţi, deocamdată nu se are în vedere nicio dată concretă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor