Comunitatea internationala trebuie sa ia masuri pentru a opri caderea libera a Sudanului, sustine Marea Britanie

Soldatii francezi ai fortei UE de mentinere a pacii se deplaseaza intr-un lagar sudanez de refugiati in apropiere de Farchana, est de Ciad, unde contingentul EUFOR a fost trimis pentru a securiza lagarele de refugiati si pentru a proteja populatia locala de atacurile diferitelor militii locale. (Issouf Sanogo / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.07.2008

SHARM EL-SHEIKH, Egipt - Sudanul ar putea avea parte de o "cadere libera" daca nu este ajutat de comunitatea internationala sa isi rezolve crizele multiple prin care trece, a spus luni ministerul britanic pentru probleme africane in cadrul unui summit african.

O lipsa de progres in privinta rezolvarii conflictului din Darfur, care dureaza de 5 ani si jumatate, luptele din regiunea Abyei, bogata in petrol, pretinsa atat de Sudanul de Nord cat si de Sudanul de Sud, si tensiunile cu tara vecina Ciad au reprezentat toate chestiuni critice, a declarat pentru Reuters Mark Malloch-Brown.

"Am mers pentru a gasi o modalitate de a ajuta Sudanul si partile sale constitutive sa inceapa sa abordeze aceste probleme si sa le rezolve, altfel ... ar putea fi un punct periculos care sa plonjeze tara intr-o cadere libera."

In special, a spus acesta, o forta comuna de mentinere a pacii ONU-Uniunea Pan Africana, UNAMID, trebuie desfasurata urgent in regiunea Darfur din Sudan pentru a contribui la eforturile depuse de noul mediator comun ONU/ UA pentru Darfur, ministrul de externe din Burkino Faso, Djibril Bassolet.

Expertii internationali estimeaza ca 200.000 de persoane au murit si 2,5 milioane au fost alungate din casele lor in Darfur, de cand rebelii majoritari non-arabi au ridicat armele in 2003, acuzand guvernul central de neglijenta.

"In cazul in care UNAMID nu desfasoara urgent forte de pace ... intr-un fel este inlaturat avantul critic spre un process de pace care rezulta dintr-o securitate imbunatatita," a declarat Malloch-Brown.

Numirea lui Bassolet asteapta inca acordul partilor la conflict, dar ministrul de externe sudanez, Deng Alor, a declarat luni ca Khartoumul il va accepta.

"Este OK - suntem multumiti," a declarat el pentru Reuters. "Este ministru de externe si a ocupat multe pozitii ministeriale si este un militar."

Separat, oficialul SUA in Africa, Jendayi Frazer, a spus ca este improbabil ca tratativele legate de normalizarea relatiilor cu Statele Unite sa fie reluate inaintea alegerilor americane din noiembrie. Washingtonul are Sudanul pe o lista a statelor care sponsorizeaza terorismul si opereaza sanctiuni economice impotriva acestuia.

"Suntem foarte fermi inca de la inceput ... normalizarea depinde de rezultatele de pe teren si in mod clar lucrurile nu s-au imbunatatit in Darfur si s-au deteriorat in Abyei," le-a spus aceasta reporterilor in cadrul summitului.

Printre termenii acordului sudanez din 2005 intre nord si sud s-au aflat si distribuirea energiei si a bogatiei generate din productia de petrol sudanez de 500.000 de barili pe zi.

Dar cel putin 89 de oameni au murit in luna mai in luptele dintre fortele nordice si sudice din Abyei, in apropiere de campurile petroliere majore situate de ambele parti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor