Administraţia Trump a publicat 10.000 de documente clasificate legate de asasinarea lui Robert F. Kennedy

Peste 10.000 de pagini de documente guvernamentale anterior clasificate, legate de asasinarea senatorului Robert F. Kennedy în 1968, au fost publicate de administraţia Trump vineri, 18 aprilie.
Documentele, disponibile acum online pe site-ul Arhivelor Naţionale din SUA, au fost digitizate şi declasificate în baza unei directive emise de preşedintele Donald Trump, care şi-a asumat angajamentul de a creşte transparenţa în cadrul comunităţii de informaţii. Aceasta este prima dată când fişiere federale referitoare în mod direct la asasinarea lui RFK devin publice, după ce au rămas inaccesibile timp de decenii.
Spre deosebire de documentele privind asasinarea preşedintelui John F. Kennedy din 1963, a căror publicare a fost obligatorie prin lege, conform President John F. Kennedy Assassination Records Collection Act din 1992, materialele referitoare la uciderea lui Robert F. Kennedy nu fuseseră niciodată procesate sau digitizate pentru acces public.
Directoarea Comunităţii Naţionale de Informaţii, Tulsi Gabbard, a condus acest demers prin Director’s Initiatives Group din cadrul biroului său. Grupul a colaborat cu Arhivele Naţionale şi alte agenţii federale pentru scanarea şi publicarea online a documentelor.
„La aproape 60 de ani de la tragica asasinare a senatorului Robert F. Kennedy, poporul american are, pentru prima dată, ocazia de a analiza ancheta guvernului federal, graţie leadershipului preşedintelui Trump. Echipa mea se simte onorată că preşedintele ne-a încredinţat conducerea acestor eforturi de declasificare şi ne bucurăm că putem arunca în sfârşit lumină asupra adevărului. Îi mulţumesc profund lui Bobby Kennedy şi familiei sale pentru sprijin”, a transmis într-o declaraţia Gabbard.
Potrivit oficialului, documentele nou declasificate fuseseră stocate în diferite instituţii federale şi nu erau disponibile publicului. Biroul Directorului Comunităţii de Informaţii a precizat că fişierele au fost revizuite şi publicate cu redactări minime, menite să protejeze date sensibile, precum numere de securitate socială sau identificatori fiscali.
Cu o zi înainte de lansare, Gabbard a declarat pentru The Daily Wire că, deşi documentele nu conţin neapărat o „dovadă decisivă”, ele includ informaţii necunoscute anterior, care ar putea ridica noi semne de întrebare legate de asasinarea lui Kennedy. Ea a menţionat că unele documente fac referire la discuţii în alte ţări şi la mesaje care circulau la acel moment şi care ar putea contrazice naraţiunea oficială.
Robert F. Kennedy a fost procuror general în timpul administraţiei fratelui său, John F. Kennedy, înainte de a fi ales senator în 1965. În 1968, şi-a lansat campania prezidenţială din postura de senator de New York. Pe 5 iunie 1968, a fost împuşcat la hotelul Ambassador din Los Angeles de către Sirhan Sirhan, un imigrant palestinian. A murit a doua zi.
Sirhan a recunoscut atacul în procesul său din 1969, dar ulterior a afirmat că nu îşi aminteşte nimic. Într-un interviu din 1989 cu jurnalistul David Frost, Sirhan a spus că s-a simţit trădat de Kennedy din cauza sprijinului acestuia pentru Israel — însă întrebările legate de cazul său au persistat. Autopsia a arătat că Kennedy a fost împuşcat din spate, de la mică distanţă, ceea ce a stârnit suspiciuni, deoarece Sirhan se afla în faţa lui.
Printre cei care au pus la îndoială versiunea oficială se numără şi fiul lui RFK, actualul secretar al sănătăţii, Robert F. Kennedy Jr. În 2017, el a declarat pentru The Washington Post că nu crede că Sirhan l-a ucis pe tatăl său şi a cerut o anchetă suplimentară. În 2021, a sprijinit eliberarea condiţionată a lui Sirhan — decizie care a fost iniţial aprobată, dar ulterior respinsă de guvernatorul Californiei, Gavin Newsom.
Într-o declaraţie comună cu Gabbard, Kennedy Jr. a salutat publicarea acestor documente clasificate şi i-a lăudat pe cei implicaţi.
„Ridicarea vălului de pe dosarele RFK este un pas necesar pentru a restabili încrederea în guvernul american. Îl felicit pe preşedintele Trump pentru curajul şi angajamentul său faţă de transparenţă. Sunt recunoscător şi lui Tulsi Gabbard pentru eforturile sale neobosite de a scoate la lumină aceste documente”, a afirmat Kennedy.
În ordinul executiv care a autorizat publicarea, Trump a afirmat că, deşi nu există o lege federală care să impună declasificarea dosarelor despre RFK sau Martin Luther King Jr., este în interesul public ca ele să fie făcute disponibile.
Oficialii au mai spus că încă aproximativ 50.000 de pagini de materiale legate de RFK se află în arhivele FBI şi CIA, dar nu au fost încă transferate Arhivelor Naţionale. Acestea sunt în curs de revizuire şi vor fi publicate în etape viitoare.
Fişierele pot fi accesate la archives.gov/rfk, iar Gabbard va oferi actualizări viitoare prin intermediul reţelelor sociale, potrivit comunicatului.