Administraţia Trump rescrie pagina COVID a Casei Albe: Virusul s-a scurs din laboratorul chinez din Wuhan

Administraţia Trump a modificat vineri un site web al Casei Albe despre COVID-19, incluzând afirmaţii potrivit cărora originile reale ale virusului provin, cel mai probabil, dintr-un laborator din Wuhan, China, şi a criticat mai multe entităţi şi persoane pentru modul în care au reacţionat în timpul pandemiei.
O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Anna Kelly, a confirmat aparent schimbarea, pe reţeaua socială X, oferind un link către pagina covid.gov care, în timpul administraţiei Biden, conţinea informaţii despre cum pot fi comandate teste COVID-19, vaccinuri şi tratamente, precum şi detalii despre „COVID-ul de lungă durată”, simptome şi alte aspecte.
Acum, pagina afişează o imagine cu fostul preşedinte Donald Trump, mergând înainte, în faţa textului „LAB LEAK” („SCURGERE DIN LABORATOR”) şi „Originile reale ale COVID-19”.
Mai jos pe pagină, administraţia îl critică pe fostul consilier pe probleme de COVID-19 al Casei Albe, Anthony Fauci, care a părăsit guvernul în 2022, şi pe alţi indivizi şi grupuri, afirmând că Fauci a încercat să minimalizeze teoria potrivit căreia virusul ar fi provenit dintr-un laborator din China. De asemenea, se susţine că un studiu publicat în revista Nature a fost folosit incorect pentru a discredita teoria scurgerii din laboratorul din Wuhan.
„Wuhan găzduieşte cel mai important laborator de cercetare SARS [sindrom respirator acut sever] din China, care are un istoric de cercetare gain-of-function (modificare genetică şi intensificare a funcţiilor biologice ale unui organism) desfăşurată la niveluri de siguranţă biologică inadecvate”, afirmă site-ul.
Se menţionează că cercetători ai laboratorului din Wuhan ar fi prezentat simptome asemănătoare COVID-19 la sfârşitul anului 2019, deci cu luni înainte ca virusul să fie descoperit în piaţa de animale din apropiere. Site-ul mai afirmă că laboratorul avea un istoric de practici nesigure şi cercetări controversate.
„După aproape toate standardele ştiinţifice, dacă ar exista dovezi privind o origine naturală, ele ar fi apărut deja. Dar nu au apărut”, afirmă administraţia despre COVID-19.
Administraţia Trump a criticat organizaţia EcoHealth Alliance, care a folosit fonduri publice pentru cercetări gain-of-function în laboratorul din Wuhan, unde cercetătorii modificau genetic organisme pentru a le amplifica funcţiile biologice. Departamentul Sănătăţii ulterior a interzis finanţarea EcoHealth.
Multe dintre afirmaţiile făcute vineri de Casa Albă fuseseră deja prezentate de republicanii din Congres la sfârşitul lui 2024. Aceştia au concluzionat că virusul îşi are originea într-un laborator din Wuhan şi au acuzat EcoHealth pentru desfăşurarea cercetărilor gain-of-function. Pagina conţine un link către raportul republicanilor.
The Epoch Times a contactat EcoHealth şi pe Fauci pentru comentarii, însă acesta din urmă nu a emis nicio declaraţie vineri.
Anterior, EcoHealth a negat că fondurile sale ar fi contribuit la cercetări gain-of-function în Wuhan şi a susţinut că virusul are o origine naturală, nu de laborator. „Cercetarea coronavirusurilor de liliac desfăşurată de EcoHealth Alliance şi Institutul de Virologie din Wuhan nu ar fi putut declanşa pandemia”, a spus compania într-o declaraţie din iunie 2024. Mai târziu, a criticat raportul final al republicanilor din Congres, descriindu-l ca fiind motivat politic.
În iunie 2024, Fauci a declarat în faţa unei comisii din Congres că nu a suprimat teoria conform căreia virusul ar proveni dintr-un laborator chinez şi că nu a influenţat cercetările privind originile acestuia.
„Am fost foarte clar şi am spus de mai multe ori că nu cred că ideea unei scurgeri din laborator este, în sine, o teorie a conspiraţiei”, a spus el comisiei. „Ceea ce este conspiraţie sunt distorsionările acestui subiect, de genul ‘a fost o scurgere din laborator, şi eu am fost paraşutat în interiorul CIA, ca Jason Bourne, şi am spus CIA-ului că de fapt nu ar trebui să vorbească despre o scurgere din laborator’.”
Casa Albă a mai criticat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru ceea ce a numit „un eşec total” în gestionarea COVID-19, afirmând că instituţia sprijinită de ONU „a cedat în faţa presiunilor Partidului Comunist Chinez şi a pus interesele politice ale Chinei mai presus de responsabilităţile sale internaţionale”. La începutul acestui an, Trump a semnat un ordin pentru retragerea SUA din OMS şi a întrerupt discuţiile cu organizaţia privind redactarea unui tratat privind pandemiile.
În 2021, OMS a declarat că este „extrem de puţin probabil” ca virusul să fi fost transmis dintr-un laborator către populaţia din Wuhan. În anul următor, a emis un raport în care se afirma că este justificată o investigaţie mai profundă privind această teorie.
Grupul de experţi al OMS a declarat într-un raport din iunie 2022 că „lipsesc piese-cheie de date” care să explice cum a început pandemia şi că va „rămâne deschis la orice dovezi ştiinţifice disponibile în viitor, pentru a permite testarea completă a tuturor ipotezelor rezonabile”.
Serviciile de informaţii americane au emis de-a lungul anilor mai multe evaluări, afirmând că agenţiile de spionaj americane rămân divizate în privinţa modului în care a început pandemia – fie dintr-un laborator, fie dintr-o sursă naturală. CIA a declarat pe 26 ianuarie că o evaluare recentă privind originile COVID-19 sugerează că teoria scurgerii din laborator este „mai probabilă decât o origine naturală”, deşi a precizat că are „un grad scăzut de încredere” în această concluzie.
Practici care au devenit comune în întreaga lume – precum distanţarea socială de doi metri, lockdown-urile şi obligativitatea măştilor – au atras critici din partea administraţiei Trump. Aceasta a susţinut că măsura distanţării sociale a fost „arbitrară” şi a citat declaraţiile lui Fauci, potrivit cărora recomandarea „pur şi simplu a apărut”.
„Nu existau dovezi concludente că măştile protejau eficient americanii de COVID-19. Oficialii din domeniul sănătăţii publice s-au răzgândit frecvent în privinţa eficacităţii măştilor fără să ofere dovezi ştiinţifice clare – ceea ce a dus la o creştere masivă a neîncrederii publice”, se afirmă pe site-ul Casei Albe.
Cât despre lockdown-urile prelungite din 2020, acestea au provocat daune semnificative economiei SUA şi sănătăţii americanilor – în special copiilor, a mai spus Casa Albă.