Comuniştii moldoveni înfuriaţi că limba de stat este româna
alte articole
Anul acesta Republica Moldova a realizat succese mari, nu numai parafarea Acordului de Asociere de la Vilnius, ci Curtea Constituţională a dat un verdict istoric: oficial, în R. Moldova se vorbeşte româneşte. Însă, această decizie i-a nemulţumit pe comunişti, astfel zeci de manifestanţi cu steaguri ale Moldovei s-au adunat astăzi dimineaţă lângă Palatul Republicii, solicitând deputaţilor să nu redenumească limba de stat din moldovenească în română.
Decizia Curţii Constituţionale cu privire la limba de stat a înfuriat şi comuniştii din Parlament. Aceştia au părăsit şedinţa Legislativului, după ce le-a fost respinsă propunerea de a condamna hotărârea magistraţilor.
În timp ce judecătorii Curţii Constituţionale se retrăseseră pentru deliberări un grup de activişti susţinători ai Partidului Socialist au pichetat sediul Curţii apărând glotonimul limba moldovenească.
Reamintim că ieri Curtea Constituţională a decis în privinţa denumirii limbii de stat ca aşa-zisa limbă moldovenească este identică cu limba română, dar a anunţat-o într-un limbaj atât de prudent din punct de vedere politic încât ea a stârnit de îndată interpretări diferite.
În decizia Curţii Constituţionale se constată că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituţia şi face corp comun cu Legea Supremă. În consecinţă sintagma limba moldovenească va rămâne deocamdată în Constituţie, dar se va subînţelege limba română.
În opinia judecătorilor Curţii Constituţionale, “în cazul în care se contrapun prevederile Declaraţiei de Independenţă şi ale Constituţiei, prevalează prima normă”.
“Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă. Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”, se menţionează în decizia instanţei.
România a salutat decizia de ieri a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care a spus că limba de stat este de fapt limba română.
În declaraţii separate, premierul român Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au spus că decizia ar fi un act de justiţie şi un nou pas spre integrarea Moldovei în spaţiul european.
În Rusia decizia Curţii Constituţionale a fost criticată aspru de şeful comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Aleksei Puşkov care a afirmat că asta reprezintă ”încă un pas spre despărţirea definitivă de Transnistria”.