Deputaţii comunişti au înaintat joi o moţiune de cenzură guvernului Leancă

Guvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova (Epoch Times)

Deputaţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, de opoziţie, au înaintat joi o moţiune de cenzură guvernului Leancă. De data aceasta, comuniştii au acuzat autorităţile de tăinuirea textului Acordului de Asociere, parafat în cadrul summitului "Parteneriatului Estic" de la Vilnius. Potrivit "Infotag", moţiunea de cenzură a fost citită de la tribuna centrală a parlamentului de către liderul partidului, Vladimir Voronin, care şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu faptul că în cazul Acordului de Asociere cu UE "nu a fost consultat poporul, cu societatea civilă şi nu a fost discutat de către toate fracţiunile parlamentare".

"Membrii guvernului, în frunte cu premierul Iurie Leancă au parafat un Acord interstatal de Asociere (Acordul de Asociere şi Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător) dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, ceea ce constituie de fapt o crimă gravă împotriva poporului moldav şi statului Republica Moldova. Aceasta poate duce la ştergerea de pe harta politică a lumii a RM", a spus Voronin.

Potrivit ex-preşedintelui, "sub pretextul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, această grupare de trădători s-a deplasat la Vilnius şi a iniţiat semnarea aşa zisului "Acord de Asociere" - document totalmente anticonstituţional după conţinut şi antipopular în esenţă".

Preşedintele parlamentului, Igor Corman, a declarat că Biroul permanent va examina acest subiect şi va anunţa rezultatele. Potrivit speakerului, este vorba nu despre o moţiune de cenzură, ci, mai degrabă, despre o decizie.

"Acest subiect nu vizează activitatea întregului Cabinet de Miniştri, ci doar activitatea politicii externe. De aceea, este prea devreme să vorbim despre o moţiune de cenzură. Propun să discutăm acest subiect în cadrul Biroului permanent şi atunci vom decide", a propus speakerul.

Liberalul-democrat, Ion Butmalai, a criticat acţiunile comuniştilor, declarând că "PCRM a uitat despre hoţia sa, iar acum caută vinovaţii din cadrul Coaliţiei de guvernare".

Comuniştii au înaintat deja două moţiuni de cenzură guvernului în cadrul actualei sesiuni a parlamentului cu privire la stabilirea frontierei pe râul Nistru, concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi pierderea pachetului majoritar de acţiuni al Băncii de Economii (BEM). În ambele cazuri, comuniştii nu au obţinut majoritatea voturilor parlamentarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe