Limba română, repusă în drepturi în Republica Moldova (presa)

'Limba română, repusă în drepturi', titrează vineri ziarul Adevărul, referitor la decizia de joi a Curţii Constituţionale de a recunoaşte că limba română, consfinţită în Declaraţia de Independenţă, este limba oficială a Republicii Moldova.
(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.12.2013

'Limba română, repusă în drepturi', titrează vineri ziarul Adevărul, referitor la decizia de joi a Curţii Constituţionale de a recunoaşte că limba română, consfinţită în Declaraţia de Independenţă, este limba oficială a Republicii Moldova.

'Considerată drept una istorică, decizia lasă, totuşi, loc de interpretări', atenţionează publicaţia citată. Unii jurişti susţin că nu există o normă clară cu privire la cine execută hotărârea Curţii Constituţionale.

Ucraina e divizată, la fel şi Republica Moldova, scrie Adevărul: unii cetăţeni vor cu Vestul, alţii cu Estul. Acest partaj se reproduce şi la nivelul clasei politice. 'La Chişinău avem o mică majoritate pro-europeană în Parlament, iar la Kiev guvernarea înclină spre Uniunea Vamală. În această confruntare, centrul de greutate se poate uşor deplasa într-o parte sau alta, prin migrarea unor deputaţi cu intenţii schimbătoare. Ne aşteaptă un an greu, 2014, de aceea dacă mai adăugăm în această ecuaţie şi aşteptatele presiuni ale Rusiei, s-ar putea ca unii parlamentari să gândească mai 'pragmatic' şi să vrea să-şi securizeze mandatele după viitoarele alegeri', conchide Adevărul.

Traian Băsescu salută decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău de a recunoaşte limba română ca limbă oficială în Republica Moldova, scrie Ziarul Naţional. 'E un act de dreptate faţă de istoria cetăţenilor Republicii Moldova. Implicaţiile sunt extraordinar de profunde, intră în vigoare imediat şi de ele trebuie să ia notă toate statele lumii, inclusiv Uniunea Europeană (UE)'', a declarat Băsescu într-o conferinţă de presă.

Constantin Tănase remarcă în Timpul că de la declararea independenţei sale, R. Moldova nu a avut o etapă mai bună. 'Se pare că Dumnezeu a aliniat planetele într-o configuraţie care favorizează Moldova pe toate liniile. Cu certitudine, republica dintre Prut şi Nistru a intrat într-o nouă fază (geo)politică, intrare marcată de Summitul de la Vilnius. Evenimentul de la Vilnius e o victorie, dar ea va deveni istorică doar dacă clasa politică realizează ce se întâmplă şi ce are de făcut după Vilnius', subliniază publicistul. În opinia lui Constantin Tănase, după Vilnius liderii politici ai Republicii Moldova au o sarcină dublă, cu adevărat istorică: să înceapă edificarea statului civilizat R. Moldova şi să câştige alegerile parlamentare din 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor