DIICOT: "Regele Motorinei" pus sub acuzare. Prejudiciul este de milioane de euro

(photos.com)

Radu Nemeş, supranumit "Regele Motorinei", a ajuns joi la sediul DIICOT Călăraşi, unde procurorii l-au înştiinţat că este pus sub acuzare în dosarul deschis în octombrie 2012, scrie Evz.ro.

Potrivit procurorilor, grupul infracţional ar fi fost specializat în evaziune fiscală prin comercializare de motorină prin intermediul unor firme-fantomă, prejudiciul adus statului fiind estimat la peste 8 milioane de euro.

Oamenii legii afirma că inculpaţii Tănase Mara, Dumitru Chirvăsitu, George Guliu, Andrei-Florin Jugănaru, Florin-Silviu Teodosiu, alături de suspectul Radu Nemeş, au format un grup infracţional organizat care a pus bazele unui amplu mecanism evazionist ce urmărea sustragerea de la plata accizelor aferente unor importante cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Pentru a asigura funcţionarea sistemului, inculpaţii şi Radu Nemeş au creat un circuit financiar fictiv, compus în principal din societăţi comerciale cu comportament de firme-fantomă, controlate prin intermediul mai multor interpuşi, de natură a asigura interfaţa şi a executa sarcinile nelegale ale acestora. În această categorie se numără inculpaţii Mircea-Grigore Ionuţă, Cristian-Gabriel Nuţulescu, Lucian-Florin Ionescu, Tudor Mihăilescu, Gabriel Bîţu, precum şi contabila Mariana Cozma.

O altă componentă esenţială a sistemului a fost palierul de protecţie care era format din reprezentanţi ai autorităţilor statului (cu atribuţii pe linia supravegherii, controlului şi monitorizării activităţii desfăşurate de inculpaţi, sub o aparenţă de legalitate): directorul regionalei judeţene a Agenţiei Naţionale Vamale, Ion Voicu, şi inspectorii vamali Anton Andrei, Adrian Andronescu (agenţi vamali) şi Dan Nicolescu (controlor vamal).

Mecanismul funcţiona în felul următor: membrii de bază ai grupării, precum şi cei care îi sprijineau, au folosit o firmă nou înfiinţată, pe nume SC Atlantis Premium SRL, pentru a cumpăra motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului sub pretextul prelucrării motorinei în produse inferioare sau subproduse.

De fapt, Atlantis Premium SRL nu a desfăşurat nicio activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină euro 5 (11.958,965 de tone) cumpărată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuţia carburanţilor şi vândută ca atare.

Gruparea a creat o aparenţă de legalitate, astfel că în circuitul documentelor au fost introduse date potrivit cărora motorina ar fi fost dusă în antrepozitul de la Călăraşi, unde urma a fi prelucrată şi livrată apoi sub formă de subprodus către firme-fantomă (care nu plătesc taxe şi impozite, nu depun bilanţuri contabile, au sedii sociale fictive, au asociaţi şi administratori interpuşi), tocmai pentru a nu se putea stabili destinaţia finală şi reală a carburantului achiziţionat în condiţii speciale şi avantajoase.