Pentru a evita tehnica de ascultare, SUA trage Hotelul Waldorf pe dreapta după ce e cumpărat de China

Hotelul Waldorf Astoria
Hotelul Waldorf Astoria (Michelle Bennett \ Lonely Planet Images \ Getty Images)

Departamentul de Stat american va renunţa la o tradiţie de câteva decenii privind cazarea diplomaţilor americani la hotelul Waldorf- Astoria, la doar câteva luni după ce hotelul a fost vândut unei companii chineze, conform New York Post.

Toţi preşedinţii americani, începând cu Herbert Hoover, au fost cazaţi la Waldorf când se aflau în vizită în New York. Barack Obama a stat acolo în septembrie 2014 cu prilejul Adunării Generale a ONU.

Cu toată reputaţia hotelului Waldorf, oficialii americani au început să manifeste îngrijorări după ce Hilton Wordwilde a anunţat în octombrie 2014 că va vinde clădirea istorică grupului chinez de asigurări Anbang pentru suma de 1,95 miliarde de dolari.

Oficialii americani au învinuit în această lună hackerii care lucrează pentru China pentru un atac asupra Biroului american de Management al Personalului. În acel atac au fost compromise informaţiile personale a 4 milioane de foşti şi actuali angajaţi federali.

Conform acordului de vânzare, Hilton va opera hotelul pentru 100 ani, dar acordul impune de asemenea o renovare majoră – măsură care a declanşat temeri că tovarăşii chinezi ar putea instala sisteme de supraveghere video şi audio.

Sute de diplomaţi şi oficiali ai administraţiei americane care vor vizita New York-ul în această toamnă pentru Adunarea Generală a ONU se vor caza în schimb la New York Palace, situat pe Madison Avenue, care a fost cumpărat recent de grupul sud-coreean Lotte.

De asemenea, Obama îşi va schimba la rândul său locul de cazare când va vizita Big Apple. Oficialii americani nu au explicat schimbarea, dar au susţinut că Waldorf este acum sub control chinez.

Departamentul de Stat american deseori avertizează cetăţenii şi oficialii americani care vizitează China să fie atenţi la dispozitivele de tras cu urechea, adaugă New York Post.

“Camerele de hotel (inclusiv camerele pentru întâlniri), birourile, maşinile, taxiurile, telefoanele, Internetul şi faxurile ar putea fi monitorizate la faţa locului sau de la distanţă şi toate bunurile personale din camerele de hotel, inclusiv calculatoare, ar putea fi cercetate fără consimţământul sau cunoştinţa dumneavoastră”, conform unui ghid de călătorie publicat de Departamentul de Stat american.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe