Comisie parlamentară: BND a spionat guverne UE şi NATO până în 2013

Serviciul german de informaţii a spionat mai multe guverne ale statelor membre UE şi NATO până în 2013, conform unui raport publicat de o comisie parlamentară. BND a spionat de asemenea şi un cetăţean german.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
12.07.2016

Peste două treimi din cele 3.300 de ţinte monitorizate de serviciul german de spionaj BND (Bundesnachrichtendienst) au fost reprezentanţe diplomatice ale statelor membre UE şi NATO din lume, conform raportului unei comisii parlamentare ce a fost văzut de agenţia germană de ştiri DPA.

Potrivit raportului, zeci de şefi de stat şi guvern, miniştri şi membri ai birourilor lor şi ai instituţiilor militare au fost spionaţi până în octombrie 2013. În acelaşi an, cancelarul german Angela Merkel a reproşat preşedintelui american Barack Obama că spionarea prietenilor nu ar trebui să aibă loc.

În plus, s-a descoperit că BND a spionat şi organizaţii neguvernamentale (ONG) din industriile aviaţiei şi spaţiale, precum şi industriile comerţului cu arme, transportului, mass mediei şi consultanţei.

Autorii raportului au evidenţiat, de asemenea, cazul supravegherii unui cetăţean german, mişcare pe care au considerat-o ca fiind nejustificată. Cetăţenii germani sunt protejaţi prin lege împotriva spionării de către serviciile germane de informaţii atât în interiorul, cât şi în exteriorul ţării.

“Cea mai serioasă problemă este aceea că BND a spionat în mod voit şi conştient cel puţin un cetăţean german”, a susţinut raportul, ai cărui autori au considerat că riscurile politice au depăşit orice câştig potenţial în domeniul informaţiilor.

În 2013, fostul contractor NSA Edward Snowden - suspectat că ar spiona pentru chinezi şi pe care Moscova l-a recunoscut ca fiind un agent al său - a publicat informaţii despre programele de supraveghere în masă desfăşurate de NSA, inclusiv o monitorizare a telefonului cancelarului Merkel. Oficialul german declarase atunci că “spionarea prietenilor nu este acceptabilă”.

Ulterior, mass media germană a raportat că NSA a furnizat serviciilor germane de informaţii programe de spionaj contra unui schimb de date. Prin urmare, BND şi agenţia germană pentru securitate internă, numită Biroul Federal pentru Protejarea Constituţiei, a ajutat NSA în programele sale de supraveghere globală.

BND este subordonat în mod direct biroului Cancelarului, iar şeful agenţiei este Bruno Kahl. Agenţia are sediul în Berlin şi un personal de aproximativ 4.000 de persoane. Bugetul său anual a fost în 2015 de peste 615 milioane de euro.

Îngrijorările în ceea ce priveşte supravegherea în Germania îşi are originea, în principal, din practicile fostului Minister al Securităţii de Stat al Germaniei de Est, sau STASI, care a avut un personal de 274.000 de persoane în perioada 1950-1989 pentru a-i spiona pe opozanţii regimului. Practicile abuzive ale poliţiei secrete a lui Hitler influenţează de asemenea scepticismul naţional faţă de agenţiile de informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor