Putin aprobă o lege represivă împotriva terorismului

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege controversată împotriva terorismului, a anunţat joi Kremlinul.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Legea amplifică puterile de supraveghere ale guvernului, înăspreşte pedepsele pentru incitarea la sau justificarea terorismului pe Internet şi măreşte numărul de infracţiuni pentru care pot fi acuzaţi copiii cu vârste între 14 şi 17 ani.

Atât companiile cât şi grupurile pentru drepturile omului au criticat noua lege, iar gigantul rus pe Internet Yandex a susţinut că această lege va duce la “limitarea excesivă a drepturilor companiilor şi utilizatorilor”.

Edward Snowden, un fost contractor NSA pe care Kremlinul l-a recunoscut în cele din urmă a fi agent rus, a criticat Rusia pentru noua legislaţie de tip “Big Brother”. “Putin a semnat o nouă lege represivă ce încalcă nu numai drepturile omului, ci şi bunul simţ. O zi întunecată pentru Rusia”, a scris el pe Twitter.

Mai mulţi operatori majori ruşi de telefonie mobilă s-au plâns, de asemenea, că noua lege le cere să stocheze corespondenţa utilizatorilor.

“Legea a fost adoptată împreună cu o listă de recomandări adresate guvernului cu scopul de a minimaliza riscurile financiare potenţiale”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

“Dacă legea produce rezultate nedorite, guvernul va introduce măsuri corespunzătoare prin decret prezidenţial”, a adăugat Peskov.

Legea, care va intra în vigoare în 20 iulie, a fost concepută de legiuitorul Irina Iarovaia din partidul Rusia Unită şi de către Viktor Ozerov, membru al Consiliului Federaţiei. Iarovaia a fost în spatele unui număr de legi controversate, printre care cele referitoare la: incriminarea defăimării credinţelor religioase; care permit poliţiştilor să tragă asupra mulţimilor; interzicerea angajării consumatorilor de droguri şi o cerinţă ca ONG-urile care primesc fonduri străine să se înregistreze în Rusia ca “agenţi străini”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe