Comisia Trilaterală ţăndări. Japonia sprijină UE împotriva lui Trump în pragul izbucnirii unei bătălii la OMC

Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)
Andrei Popescu
15.06.2018

UE creează o echipă împreună cu Japonia în disputa cu preşedintele Donald Trump legată de taxele impuse de acesta asupra importurilor de oţel şi aluminiu, în condiţiile în care un posibil război comercial global pare să prindă avânt.

O sursă a guvernului japonez a dezvăluit pentru Reuters că Tokyo a informat Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) cu privire la intenţia sa de a sta alături de UE şi de a participa la soluţionarea unei dispute care ar putea avea consecinţe grave pentru comerţul global viitor, conform Express.co.uk.

Sursa a precizat: „Ne aflăm în aceeaşi situaţie cu cea a altor ţări, aşadar dorim să participăm la discuţii şi să împărtăşim informaţii. Scopul nostru final este acela de a determina SUA să anuleze aceste taxe”.

Totuşi, nu este clar în acest moment dacă SUA va veni la masa OMC pentru discuţii, în condiţiile în care Washingtonul şi-a clarificat intenţia de a impune taxe de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% asupra importurilor de aluminiu.

Atât UE cât şi Japonia au respins afirmaţiile SUA conform cărora taxele ar fi necesare pentru a proteja securitatea naţională şi muncitorii americani. Multe ţări susţin că exporturile lor de oţel nu reprezintă nicio ameninţare pentru securitatea naţională a Statelor Unite şi că, de fapt, taxele urmăresc să reducă supraproducţia de oţel a Chinei.

Tensiunile generate de noile taxe s-au aflat la un nivel ridicat la debutul summitului G7 de acum câteva zile, şi se cunoaşte deja faptul că UE, Canada şi Mexicul au pregătit, drept represalii, taxe vamale îndreptate împotriva exporturilor americane, mărind şansele izbucnirii unui război comercial total.

Japonia este precaută în privinţa intrării în ceea ce ar putea fi o bătălie economică îndelungată şi cu urmări, şi există o temere majoră la Tokyo cu privire la faptul că Washingtonul va încerca să restricţioneze importurile din Japonia pentru a reduce deficitul comercial american.

Înaintea summitului G7 din Canada din 8-9 iunie, Trump a precizat într-un tweet că SUA are un deficit de 151 miliarde de dolari cu Uniunea Europeană. Totuşi, unii analişti au afirmat că SUA are de fapt un excedent de 14 miliarde de dolari cu UE şi că se află în excedent încă din 2008.

Gabriel Felbermayr, expert în comerţ al Institutul pentru Cercetări Economice Ifo, a declarat pentru Deutsche Welle că, deşi Trump „are dreptate în privinţa unor lucruri, a distorsionat percepţia asupra relaţiilor comerciale dintre UE şi SUA”.

Felbermayr a precizat: „[Trump] discută doar despre deficitul SUA în bunuri, dar uită să menţioneze că SUA are un excedent masiv cu UE în privinţa serviciilor şi a profiturilor obţinute de corporaţii”.

Trump a susţinut că SUA este deja atât de dezavantajată de diferenţele comerciale existente între economia americană şi alte economii majore încât Washingtonul nu are nimic de pierdut într-un potenţial război comercial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor