Comisia juridică din Senat a întocmit un raport de respingere pentru proiectul privind interzicerea cerşetoriei

Senatorii din Comisia juridică , cu o mare majoritate, au întocmit miercuri un raport de respingere a proiectului de lege care propunea sancţionarea cerşetoriei cu amendă sau cu închisoarea.
În proiectul de lege, activitatea de cerşetorie era definită drept "fapta unei persoane care apelează la mila publicului, pentru a cere ajutor material sau a beneficia de foloase patrimoniale, în locuri publice, precum instituţii de cultură şi artă, staţii de cale ferată, mijloace de transport în comun, în apropierea obiectivelor turistice, a instituţiilor publice şi a altor obiective de interes naţional" şi se propunea pedepsirea cu amendă de la 500 la 1.000 lei.
De asemenea, cerşetoria exercitată sub presiune, hărţuire, folosirea forţei ori distrugerea unui bun era considerată o faptă agresivă şi s-ar fi pedepsit cu închisoare de la şase luni la trei ani.
"Fapta săvârşită de un grup infracţional organizat, constituit în acest scop, în condiţii care aduc atingere libertăţii persoanei, pentru obţinerea unor foloase materiale din exploatarea cerşetoriei, este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la cinci la zece ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Exploatarea cerşetoriei se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă de 10.000 lei, dacă este săvârşită asupra unui minor, asupra uneia sau mai multe persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori în stare de graviditate, stări aparente sau cunoscute de făptuitor sau complicii săi, fără a fi constituite în grup organizat", se prevedea în proiectului de lege.
De asemenea, în proiectuol de lege se propunea ca şi angajarea de minori pentru cerşetorie obişnuită, fie deschis, fie sub aparenţa exercitării unei profesii, să se pedepsească cu închisoare de la unu la cinci ani.
Sumele de bani obţinute prin cerşetorie ar fi urmat să fie confiscate de către reprezentanţii Poliţiei Locale sau de cei ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, conform prevederilor proiectului de lege.
Deputatul Nicolae Păun, iniţiatorul proiectului de lege, susţinea necesitatea adoptării unei astfel de legi ţinând cont de amploarea fenomenului în rândurile românilor
"O problemă gravă generată de fenomenul cerşetoriei este exploatarea minorilor de către adulţi, care-i folosesc pentru a impresiona cetăţenii. Singurele statistici disponibile asupra fenomenului provin din rapoartele DGASPC - din 2007 - privind cazurile de exploatare a copiilor prin muncă. Acestea arată că au fost semnalate un număr de 1016 cazuri de exploatare a copiilor prin muncă, din care 712 pentru cerşetorie", se arată în proiectul de lege.
Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PRPE (minorităţi), Nicolae Păun, are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.